Provincie over ophef Gezonde Wijk: 'Bewust voor gekozen om het extreem neer te zetten'

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het was bewust bedoeld om te kijken welke reacties het oproept, zegt gedeputeerde Rob van Muilekom. Wat dat betreft is die ambitie uitstekend geslaagd. Een tentoonstelling in het provinciehuis met gewaagde visies op de wijk van de toekomst, zorgde voor nogal wat ophef.
In het toekomstscenario De Gezonde Wijk wordt door provincieambtenaren een beeld geschetst van een wijk waarin een 'wijkshare app' je 'social credits' bijhoudt. Die verdien je met sociaal en gezond gedrag en kan je inwisselen voor gratis diensten. Als je veel social credits hebt, telt je stem ook zwaarder als er bepaald wordt welke voorzieningen in de wijk moeten komen.

GEENSTIJL

Een tweet van Cees Bos van Stadbelang Utrecht over het opmerkelijke scenario werd onder meer overgenomen door Geenstijl. Het weblog noemde het toekomstbeeld de hel en schreef: "Zo denken raamambtenaren van de Provincie Utrecht over het Nederland van 2025". Op social media volgden vele honderden reacties, waarin werd gesproken over 'Chinese toestanden'.
Statenlid André van Schie vroeg zich bij RTV Utrecht af wat de bedoeling van deze angstbeelden was. Of zag de provincie dit wellicht toch als droombeeld? "Maar als het bedoeld is om te prikkelen, dan heeft het zijn doel bereikt," liet het statenlid weten.

VIER SCENARIO'S

En zo was het inderdaad bedoeld, zegt nu gedeputeerde Van Muilekom. Al baalt hij er wel van dat nu slechts een element van de scenario's er wordt uitgelicht. Want in totaal zijn er vier verschilende visies. "Daarin hebben we situaties van uitersten willen schetsen."
"Er is bewust voor gekozen om het extreem neer te zetten," zegt hij. "Het doel achter de scenario's is om een discussie op gang te brengen over wat voor samenleving we willen zijn in de toekomst. Daarbij moeten we wel de grenzen bewaken om te voorkomen dat het iets wordt wat we niet willen."
Zo is een van de andere scenario's De Slimme Wijk. "Die staat in het kader van ICT. Daar wordt bijvoorbeeld alles in de gaten gehouden door slimme camera's." Dat is ook niet zijn gedroomde toekomstbeeld, zegt Van Muilekom. "Dat geeft mij ook jeuk. Word ik dan de hele dag in de gaten gehouden met wat ik aan het doen ben?"

CONTEXT

Wellicht had er wat meer context bij de teksten moeten worden gegeven, geeft hij toe. Al staat er een bordje bij dat het om een "ontdekkingstocht" gaat, waarbij meerdere scenario's worden geschetst. "Maar als je het op deze manier doet, wordt het blijkbaar verkeerd geïnterpreteerd."
Wat Van Muilekom betreft is dat geen grote ramp. "Ik vind het ook weer niet erg, daardoor is er nu wel meer aandacht voor het thema."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.