Actiegroep: '175 miljoen euro schadevergoeding wegens windmolens Rijnenburg'

Een eerdere actie van omwonenden
Een eerdere actie van omwonenden © Riks Ozinga / RTV Utrecht
UTRECHT - Bewoners van Nieuwegein en De Meern zijn van plan om een schadevergoeding van 175 miljoen euro te claimen als er windmolens komen in polder Rijnenburg. Dat schrijven ze in een memo aan het Utrechts gemeentebestuur. De schade ontstaat volgens hen doordat hun huizen minder waard worden. Een wetenschapper van de Vrije Universiteit Amsterdam zegt dat zo'n claim hoog is, maar niet irreëel.
Met de brief reageert actiegroep 'Buren van Rijnenburg en Reijerscop' op de plannen van de gemeente Utrecht om in de polders een energielandschap aan te leggen. Er moeten grote velden met zonnepanelen komen en acht windmolens. Vooral die windmolens kunnen op veel verzet rekenen. Het worden relatief hoge windmolens met een tiphoogte van 230 meter. Ter vergelijking, de windmolens in Houten en Nieuwegein zijn zo'n 140 meter hoog.
Als je naar de resultaten van onze studie kijkt, dan is dat niet compleet irreëel, maar het is waarschijnlijk wel aan de hoge kant.
Hans Koster - Econoom Vrije Universiteit Amsterdam

10.000 WONINGEN

De actiegroep meent dat het voorstel van het Utrechtse college aan alle kanten rammelt. De schade van 175 miljoen euro hebben ze berekend op basis van een studie van econoom Hans Koster van de Vrije Universiteit Amsterdam. Die bestudeerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het effect van zonneparken en windturbines op de prijzen van woningen. Volgens 'De Buren' worden zo'n 10.000 woningen door de molens getroffen. De actiegroep zegt rekening te houden met een eigen risico en dan uiteindelijk uit te komen op het bedrag van 175 miljoen euro.
Jos Eras is een van de actievoerders. Hij woont in Nieuwegein vlakbij de polder: "175 miljoen is een hoop geld maar we hebben berekend dat dat minimaal dat bedrag gaat worden. De waardedaling van de huizen zal ongeveer vijf procent bedragen."
Actiegroep verwacht 175 miljoen euro planschade door windmolens Rijnenburg
NIET IRREËEL
Econoom Hans Koster zegt dat de actiegroep in essentie gelijk heeft. Hun huis zal minder waard worden als er windmolens in de polder komen. "Als je naar de resultaten van onze studie kijkt, dan is dat niet compleet irreëel, maar het is waarschijnlijk wel aan de hoge kant."
Hij zet dan ook een kanttekening bij de hoogte van het bedrag. Hij denkt eerder aan een bedrag van rond de 85 miljoen euro. "Dat heeft bijvoorbeeld te maken met dat er een snelweg tussen de windmolens en de woningen ligt en dat veel woningen niet heel dichtbij een windmolen liggen, maar net wat verder, waar het effect wat lager is. Dus eerder de helft dan 175 miljoen."
175 miljoen is een hoop geld maar we hebben berekend dat dat minimaal dat bedrag gaat worden.
Jos Eras - Inwoner Nieuwegein

PLANSCHADE

Toch is het hoogst onzeker of er een bedrag van 85 miljoen euro uitgekeerd moet gaan worden. Berthy van den Broek is jurist en specialist op het gebied van planschade. Zij werkt aan de Universiteit Utrecht. Planschade is het bedrag dat je kan claimen bij de overheid als nieuwe plannen de waarde van je huis doen dalen. Zij denkt niet dat die schade in het geval van polder Rijnenburg 175 miljoen gaat worden, maar ook 85 miljoen zal het niet worden. "Dat is misschien iets realistischer, maar ook aan de hoge kant. Dat hangt er een beetje vanaf hoeveel woningen in aanmerking komen voor planschade, maar ook dat is afhankelijk van allerlei individuele factoren."
Een van die factoren is de afstand tot de windmolen. De Buren van Rijnenburg en Reijerscop hebben hun berekeningen gedaan op basis van 10.000 woningen. Daarvoor hebben ze een cirkel van 2,3 kilometer getrokken rond de locatie van de windmolens. Van den Broek zegt dat een rechter nog nooit planschade heeft toegekend aan huizen die zo ver van een windmolen verwijderd zijn. "Ik zie in veel planschadezaken een kortere afstand. De afstand is natuurlijk wel bepalend voor de hinder die wordt veroorzaakt. Het hangt er ook vanaf in welke omgeving de woning staat en wat er tussen de woning en windturbine staat. Of je veel of weinig hinder van de windturbine zelf hebt. Dan is 2,5 km wel heel ruim."
Het gebied dat valt binnen een afstand van 2,3 kilometer
Het gebied dat valt binnen een afstand van 2,3 kilometer © Google Maps (bewerking RTV Utrecht)
De juriste kent geen uitspraken van rechters die verder gaan dan 800 meter. Als je dat toepast op de geplande locatie in de polders, dan zijn er geen 10.000 woningen die planschade zouden kunnen claimen, maar dan zijn het er hooguit enkele honderden.
Het gebied wanneer wordt gerekend met een afstand van 800 meter
Het gebied wanneer wordt gerekend met een afstand van 800 meter © Google Maps (bewerking RTV Utrecht)

RAADSINFORMATIEBIJEENKOMST

Aanstaande dinsdag houdt de Utrechtse gemeenteraad een informatiebijeenkomst. Bewoners en bedrijven kunnen daar hun mening geven aan raadsleden over de plannen met de polder. De bijeenkomst gaat niet alleen over windmolens, maar ook over zonnepanelen en woningbouw.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.