RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sitalsing 100 dagen politiechef Midden-Nederland: 'Ik maak me zorgen om de jonge criminele aanwas'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Precies honderd dagen geleden begon Martin Sitalsing als de nieuwe politiechef van de eenheid Midden-Nederland. De afgelopen periode stonden voor hem in het teken van jonge drugscriminelen, digitale criminaliteit en geweld rondom oud en nieuw.

"Je voelt de spanning die er is bij mensen die een bepaalde achterstandspositie hebben en dat komt terug in incidenten. Of dat nou oud en nieuw, ondermijning of andere criminaliteit is. Je ziet dat waar de afstand tot de overheid groot is, daar de problemen ook het grootst zijn."

ONDERMIJNING

Met de arrestaties van Ridouan T. en Saďd R. deelde de politie recentelijk grote klappen uit aan de georganiseerde criminaliteit. Sitalsing is daar trots op, maar met deze arrestaties is het probleem niet uit de wereld. "Ik maak me veel zorgen over de jonge aanwas. Dat zijn jongens die opkijken tegen de georganiseerde criminelen en ook zo'n carričre willen."

De organisatie van Ridouan T. bestaat voor een groot deel uit criminelen uit Utrecht en de daaromheen liggende plaatsen. Sitalsing probeert het rekruteren in wijken als Overvecht en Kanaleneiland een halt toe te roepen.

"Het gaat voor deze jongens om snel rijk willen worden. Wij willen laten zien dat er ook kansen zijn om je breder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld met een baan."

Martin Sitalsing wil voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden


BEDRIJFSLEVEN

Maar het is best moeilijk om iemand te overtuigen om een normale baan te zoeken wanneer je bij een sollicitatie afgewezen wordt omdat je bijvoorbeeld een Marokkaanse achternaam hebt.

"Daarom ben ik ook erg blij dat het bedrijfsleven ons helpt. Zo heeft de Nederlandse CEO van uitzendbureau Adecco toegezegd dat jongeren die via ons of de gemeente uit de criminaliteit stappen, via hen aan een opleiding of een baan kunnen komen."

DIGITALE CRIMINALITEIT

De komende tijd zal de politie zich nog meer richten op het bestrijden van digitale criminaliteit. Fraude via Whatsapp, Tikkie of Marktplaats, maar ook grootschalige DDOS-aanvallen waarbij computernetwerken worden platgelegd of gegijzeld, komen steeds vaker voor.

"Het was voor mij echt een eye-opener om te merken dat vijftig procent van de criminaliteit in Midden-Nederland digitale criminaliteit is. Dat is erg veel. Daarom willen wij starten met een digitaal district waarin we het hele netwerk van onze digitale experts met elkaar verbinden. Ook willen wij extra digitale experts aantrekken om met dit onderwerp aan te slag te gaan."

PERSONEELSTEKORT

Sitalsing heeft wel een dringend probleem. De komende tijd gaan er veel agenten met pensioen en er staan niet voldoende mensen klaar om de gaten te vullen.

"In Midden-Nederland moeten we zo'n tweehonderdvijftig FTE vullen. De academie kan het niet alleen aan om al die mensen op te leiden. Daarom zijn we ook aan het kijken of we uit andere opleidingssoorten of andere beroepen mensen kunnen aantrekken om bijvoorbeeld als digitaal- of zedenspecialist aan de slag te gaan, zonder dat ze door die hele politieopleiding heen hoeven. Zo kunnen we op een innovatieve manier antwoord geven op het capaciteitsvraagstuk."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -