RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bos Paleis Soestdijk wel beschermd en Oude Tempel niet: 'Dit is niet uit te leggen'

SOESTERBERG/SOESTDIJK - Waarom beschermt de provincie wel de oude bossen rondom Paleis Soestdijk en niet het historische landgoed Oude Tempel? Dat wil Partij Ons Soesterberg (POS) graag weten en daarom stelt de partij schriftelijke vragen aan het provinciebestuur.

Zowel voor de bossen rondom Paleis Soestdijk als landgoed Oude Tempel in Soesterberg bestaan plannen voor woningbouw. Beide bossen hebben de status van 'oude bosgroeiplaats'. Daarom verdienen ze volgens POS dezelfde provinciale bescherming, maar die krijgen ze niet.

SOESTDIJK
Vorig jaar liet de provincie weten niet mee te werken aan woningbouw in de bossen rondom Paleis Soestdijk. Argument was toen dat de bossen onderdeel zijn van een "door de provinciale regelgeving beschermde oude bosgroeiplaats".

Een oude bosgroeiplaats is al meer dan 150 jaar bosgebied en kan daardoor volgens de provincie niet vervangen worden door het planten van nieuwe bomen. "Oude bosgroeiplaatsen zijn belangrijk voor de Utrechtse biodiversiteit en vertegenwoordigen een belangrijke cultuurhistorische waarde", schrijft de provincie. De oude bossen zijn ook leefgebied voor veel (bedreigde) dieren en planten.

OUDE TEMPEL
Toch geldt deze provinciale bescherming niet voor alle oude bosgroeiplaatsen. Landgoed Oude Tempel in Soesterberg kent dezelfde status, maar daarover schrijft de provincie: "Het project Oude Tempel ligt binnen de bebouwde komgrens houtopstanden. Voor deze gebieden bepaalt de betrokken gemeente wat mogelijk is aan ontwikkeling op oude bosgroeiplaatsen."

Deze beredenering roept veel vragen op bij Gerben Stormbroek van POS. "Kunt u aangeven waarom dezelfde argumenten die aangevoerd zijn t.a.v. Paleis Soestdijk niet van toepassing zijn op Plangebied Oude Tempel?", vraagt hij schriftelijk aan Gedeputeerde Staten.

BETEKENISLOOS
Volgens Stormbroek is de status oude bosgroeiplaats op deze manier betekenisloos. "Waarom zou je als provincie een bos een beschermde status geven en er vervolgens niet naar handelen omdat het binnen de bebouwde kom ligt?", vraagt hij zich af. "Dit is niet uit te leggen."

POS denkt dat de provincie wel degelijk kan ingrijpen, maar ervoor kiest om in het geval van landgoed Oude Tempel niets te doen. Dat terwijl de provincie zich wel bekommert om de plannen rondom Paleis Soestdijk. Daar zoekt de provincie onder andere mee naar een financiŽle oplossing voor de ontstane situatie.

Stormbroek vreest dat de onduidelijkheid over de beschermde status van het landgoed Oude Tempel tot meer onvrede leidt. Eerder liepen omwonenden al een protestmars om het bos te behouden. "Het beleid is tegenstrijdig", vindt Stormbroek. "Het lijkt voor de omwonenden op willekeur."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -