RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Aftellen tot Carnaval: Achterveld knutselt aan gigantische eikenprocessierups

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Nog een week en dan barst ook in de provincie Utrecht het carnaval los. In een aantal plaatsen zijn feesten en optochten, zo ook in Achterveld. Daar rijden de Reutemeteuten met een negen meter lange eikenprocessierups mee in de feeststoet. Een geintje met een seintje naar de gemeente Leusden wat de bouwers betreft: "Zo van, dat ze een beetje moeten opschieten met al die processierups-ellende natuurlijk."

Dat zegt reutemeteut Chantal Eggenkamp, die bouw van de papiermachÚ praalwagen co÷rdineert. De rups gaat volgende week met tientallen andere wagens door de straten van Achterveld.

CARNAVAL IN ACHTERVELD
Alex Herder werkt ook mee aan de enorme larve. Met een grote kwast schildert hij met rode verf teksten op de zijkant van de praalwagen. Mede door zijn vader heeft Achterveld een carnavalsvereniging. In 1971 richte hij samen met anderen De Puupenkoppen op en nu is Achterveld eens per jaar Puupenkoppenland.

"Vroeger was het wat kneuteriger", blikt Alex terug. "Nu is het feest bij ons was massaler. Zeker op maandag dan kan het zijn dat het grootste deel van de mensen niet uit Achterveld komt." Hij hoopt dat het dorpsfeest niet nog groter wordt.

Het carnaval vergroot in het dorp vooral het gemeenschapsgevoel, zegt Chantal. Er is ook wel een carnavalsmis waar mensen naartoe gaan, maar van vasten komt het niet na de feesten. "Ik durf wel te zeggen dat dat niet gebeurt. Zou wel moeten natuurlijk. Maar ja ... "

RUPS
De Reutemeteuters nemen graag een actueel onderwerp voor een carnavalswagen. Ze maken deze carnaval dankbaar gebruik van de overlast die de brandharen van de eikenprocessierups hebben veroorzaakt. Ook in Leusden. Chantal: "We gaan tijdens de optocht laten zien hoe we op diverse manieren de processierups denken uit te kunnen roeien."

De optocht in Achterveld is volgende week zondag.

Reutemeteuten werken aan de rups en krijgen bezoek


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -