RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bernd Wallet nieuwe aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk in Utrecht

UTRECHT - De 48-jarige Bernd Wallet is de nieuwe oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht. Het kiescollege verkoos hem al in de eerste stemronde. De installatie en wijding is waarschijnlijk op 21 juni.

Wallet, die nu nog pastoor is van de Sint Gertrudis-kathedraal in Utrecht, volgt aartsbisschop Joris Vercammen op. Die nam vorige maand na ongeveer twintig jaar afscheid.

"We hebben een aartsbisschop nodig die met vreugde en creativiteit getuigt van de werkelijkheid van Christus, en zo, in soepele samenwerking met geestelijken en gelovigen, vertrouwen voedt en hoop levend houdt", zei Wallet over het gewenste profiel van de nieuwe bisschop. Hij bepleitte een "realistisch geloof, waarin we tegelijkertijd bescheiden zijn over onze mogelijkheden en onbescheiden over het profetisch uitzicht van het koninkrijk van God, dat gerechtigheid, vrede en vreugde is".

Wallet omschrijft zichzelf als iemand die "houdt van de kerk, waarvan het hartsgeheim de eucharistie is, een ruimte waarin we als Gods kinderen kunnen spelen, en rust en inspiratie vinden door de rijkdom van Gods genade".

Oud-Katholieke Kerk is een afsplitsing van de Rooms-Katholieke Kerk. De oud-katholieken zijn relatief liberaal en progressief. Zo staan zij vrouwen toe in het priesterambt en geloven ze niet in een celibatair leven voor hun priesters.

De Oud Katholieke Kerk ontstond in 1723, toen het kapittel van Utrecht, zonder toestemming van Rome, Cornelis Steenoven tot bisschop benoemde. Het centralistisch streven van de Rooms-Katholieke Kerk werd hiermee afgewezen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -