RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Zanen en bestuur alFitrah-moskee deze week onder ede gehoord

UTRECHT - De Utrechtse alFitrah-moskee staat deze week samen met de omstreden As-Soenah-moskee in Den Haag centraal in het onderzoek van de parlementaire commissie naar ongewenste beÔnvloeding van moskeeŽn en islamitische scholen. De voorzitter van alFitrah en de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen worden woensdag gehoord door de commissie. Vandaag is het eerst de beurt aan het bestuur van As-Soenah.

Het is de tweede week in het onderzoek van de speciale commissie van de Tweede Kamer. Die wil erachter komen of de organisaties geld uit het buitenland krijgen en daardoor 'ongewenst beÔnvloed worden'. Aanleiding daarvoor waren onthullingen van Nieuwsuur en NRC, waaruit bleek dat tientallen islamitische organisaties miljoenen euro's uit Golfstaten hebben ontvangen.

ALFITRAH WIL ADMINISTRATIE NIET OVERHANDIGEN
In aanloop naar de verhoren was alFitrah gevraagd administratie en financiŽle gegevens aan de commissie over te dragen. De Utrechtse moskee maakte daar bezwaar tegen. Het moskeebestuur vindt dat de commissie buiten zijn bevoegdheden treedt met het opvragen van alle stukken

Het leidde uiteindelijk tot een rechtszaak waarin de Tweede Kamercommissie in het gelijk werd gesteld en alFitrah de opdracht kreeg de gegevens alsnog aan te leveren. Het moskeebestuur is daar tegen in beroep gegaan. Het hoger beroep dient vrijdag, maar woensdag staat het verhoor van de voorzitter van het moskeebestuur al gepland. Het is onduidelijk of alFitrah de gegevens voor die tijd aanlevert.

In totaal hebben zes stichtingen de opdracht gekregen hun administratie over te dragen.

BEDREIGING
Vorige week begon de parlementaire commissie het onderzoek met het horen van onderzoekers en deskundigen. Het eerste verhoor was met directeur Dick Schoof van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij zei een groei te zien van het aantal ultraconservatieve aanhanger van de islam die via moskeeŽn en scholen anti-democratische denkbeelden verspreiden.

Financiering vanuit het buitenland hoeft niet per se een bedreiging te zijn, stelde de AIVD-baas tijdens zijn gesprek met de Kamercommissie. "Het geld vormt pas een bedreiging wanneer de democratie hiermee wordt geschaad." Alle buitenlandse financiering bekijken, is volgens Schoof vrijwel onmogelijk.

Er was vooral veel te doen om de getuigenis van de Limburgse moskeebestuurder Hajer Harzi. Zij werd voor en na haar verhoor meerdere malen bedreigd. In een video werd onder meer gezegd dat een "kogel zo is besteld". Harzi heeft aangifte gedaan van de bedreigingen.

Eind april komt de Tweede Kamercommissie met het eindverslag.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -