RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stamceldonoren gezocht, studentenverenigingen Utrecht zetten hun deuren open

1/3
UTRECHT - Studentenverenigingen in Utrecht zetten zich de komende drie dagen in voor stamceldonatie. Daarmee kunnen patiŽnten behandeld worden voor leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen..

De kans op genezing neemt toe als de stamcellen van jonge donoren komen, zegt stichting Matchis die donoren en patiŽnten samenbrengt. Studenten vormen daarom een belangrijke doelgroep. Studenten kunnen zich vandaag, morgen en overmorgen tussen 16.00 en 20.00 uur aanmelden bij de sociŽteitspanden van SSR-NU, UMTC, Unitas, het Utrechtsch Studenten Corps, UVSV/NVVSU en Veritas.

Ik zou het iedereen aanraden, want het is mooi dat je door zoiets kleins iemand een nieuw leven kunt geven."
Dirk Valk, stamceldonor

"VIEL REUZE MEE"
Corpslid Dirk Valk onderging een paar weken geleden een beenmergtransplantatie om een patiŽnt te helpen. "Ik dacht dat het een behoorlijke ingreep zou zijn", zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht. "Maar achteraf viel dat reuze mee. Je bent er een dagje mee bezig en ik had uiteindelijk maar anderhalve dag licht last van mijn onderrug en daarna waren alle klachten weer weg."

Dirk Valk van het USC op Radio M Utrecht over stamceldonatie


Dirk had zich aangemeld als donor door wangslijmvlies af te staan. Toen hij na enige tijd een mogelijke match met een patiŽnt had nam zijn huisarts bloed af. "Ik bleek de beste match te zijn. Een dag van tevoren ging ik naar het ziekenhuis in Leiden. Om 7.00 uur moest ik op de afdeling zijn voor wat laatste tests. Op de operatiekamer werd ik onder narcose gebracht. Als je wakker wordt is het al gedaan, van de ingreep merk je niets."

LEEFTIJD EN GESLACHT
Over de patiŽnt die met Dirks stamcellen is geholpen weet hij weinig. "Ik kreeg zelf de leeftijd en het geslacht te weten en verder niets. Na een half jaar kun je vragen of de ingreep heeft gewerkt voor die patiŽnt. Daar krijg je dan wel een antwoord op."

Volgens Dirk, die inmiddels als vrijwilliger studenten werft om zich ook te registreren, is het belangrijk dat het aantal donoren blijf stijgen. De kans op een match is namelijk niet groot. "In Nederland zijn nu 313.000 donoren. Om iedere patiŽnt te helpen zijn er veel meer nodig, want deze ingreep is vaak een laatste kans. Ik zou het iedereen aanraden, want het is mooi dat je door zoiets kleins iemand een nieuw leven kunt geven."

WATTENSTAAFJES
Wie zich deze week bij een van de Utrechtse verenigingen meldt, kan informatie inwinnen, en eventueel direct al wangslijmvlies afstaan en een registratieformulier invullen. Je hoeft daarvoor geen lid te zijn, ook toevallige voorbijgangers zijn welkom. Het wangslijmvlies wordt afgenomen door met wattenstaafjes aan de binnenkant van de wang te strijken. "Dan ben je klaar", zegt Dirk. "Wij sturen het op naar stichting Matchis en je wordt in het donorregister gezet."

De Utrechtse studentengezelligheidsverenigingen hebben samen 9.000 leden. De verenigingen zette nzich jaarlijks in voor diverse goede doelen. De provincie Utrecht telt volgens recente cijfers de meeste stamceldonoren. Bijna 1 op de 20 inwoners staat in het donorregister.

UNieuws over studentenactie voor stamceldonatie


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -