RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Jonge orthodoxe moslims zorgen voor problemen in moskeeën'

UTRECHT - De Raad van Marokkaanse MoskeeŽn Nederland is het eens met de AIVD, die stelt dat een kleine groep jongere, orthodoxe moslims voor problemen zorgt in moskeeŽn. De andere gelovigen worden door hen onder druk gezet om mee te doen met de 'strenge' koers.

"Er wordt tegen hen gezegd 'je bent geen goede moslim'", zegt vicevoorzitter SaÔd Bouharrou. Volgens Bouharrou worden de mensen die niet willen meedoen beschuldigd van het zaaien van verdeeldheid onder moslims. De NOS was vandaag bij de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek doet naar beÔnvloeding door onvrije landen van moskeeŽn en andere islamitische organisaties. Het parlement vreest radicalisering van jongere moslims.

ALFITRAH
Vicevoorzitter Bouharrou wijst op alFitrah in Utrecht, dat heimelijk in andere moskeeŽn infiltreert in klasjes. "Het is lastig om daar een einde aan te maken." Hij hoopt dat de moskeeŽn zelf orde op zaken gaan stellen en meer openheid geven. "We moeten de handschoen oppakken en zelf tot bindende afspraken komen."

Volgens hem is er bij zo'n vijftien tot maximaal twintig moskeeŽn sprake van "aanjagers", een "hardnekkige onverdraagzame minderheid" die de publieke opinie domineert. "Het grootste slachtoffer is de moslimgemeenschap zelf."

GELD
Vrijwel alle naar schatting vijfhonderd moskeeŽn in Nederland krijgen geld uit het buitenland: uit Europa, Marokko of de Golfstaten. Dat is niet per definitie ongewenst, zei Bouharrou. Het kan ook gaan om inzamelingen voor het goede doel. Daar kan een stichting van profiteren die onvoldoende geld heeft om een moskee te bouwen. Maar buitenlandse financiering is volgens de Raad van Marokkaanse MoskeeŽn Nederland wel ongewenst als er voorwaarden aan een gift worden verbonden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -