'Scholier met geld heeft streepje voor bij studie Geneeskunde'

© Pixabay
UTRECHT - Geneeskundestudenten denken dat scholieren uit arme gezinnen minder kans maken om toegelaten te worden tot de studie. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek onder 3.000 studenten.
De Tweede Kamer behandelt vandaag een motie van D66 en CDA over herinvoering van een centrale loting bij populaire studies. Sinds 2017 mogen universiteiten zelf bepalen hoe ze studenten selecteren voor studies waarvoor maar een beperkt aantal plaatsen (numerus fixus) is.
Volgens studentenplatform De Geneeskundestudent is ongeveer de helft van de ondervraagde leden van mening dat scholieren met geld meer invloed hebben op hun selectie. Sinds de loting is afgeschaft probeert een op de vier inschrijvers via cursussen en trainingen meer kans te maken op het toelatingsexamen. De kosten daarvan variëren van 150 tot enkele duizenden euro's.
De Geneeskundestudent vermoedt dat leerlingen die het zich kunnen veroorloven een streepje voor hebben op kandidaten die niet zoveel te besteden hebben. Volgens het platform gaat de diversiteit onder de studenten erdoor achteruit en zou de centrale loting weer moeten worden ingevoerd. De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband en de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst zijn het daarmee eens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.