Mogelijk 'vliegveld' in Vijfheerenlanden voor vliegende auto

MEERKERK - De gemeente Vijfheerenlanden krijgt mogelijk een belangrijke rol bij het testen van het gebruik van de eerste vliegende auto ter wereld. Het is de bedoeling dat in het dorp Meerkerk een baan komt waar de vliegende auto kan opstijgen en landen.
Het bedrijf PAL-V is al jaren bezig met de ontwikkeling van de vliegende auto. In 2012 werden al de eerste testen gedaan met een prototype en inmiddels wordt er al een tijdje getest met een commercieel model. De verwachting is dat die testen volgend jaar klaar zijn.
Daarna zal PAL-V een pilot van drie jaar starten en de gemeente Vijfheerenlanden is gevraagd om daaraan mee te werken. PAL-V heeft aan de gemeente gevraagd om een stuk grond beschikbaar te stellen, dat gebruikt kan worden als start- en landingsbaan. Het gaat om grond langs de Energieweg in Meerkerk. Het moet 300 meter lang zijn en zo'n 30 meter breed.

TIJDELIJK EN UITZONDERLIJK GEBRUIK

Om de strook te gebruiken als start- en landingsbaan moet een zogenoemde TUG-ontheffing worden verleend voor Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik. Met deze ontheffing mag maximaal 12 dagen per jaar gebruik gemaakt worden van de baan. Ook moet de gemeente rekening houden met andere aspecten, zoals geluid en veiligheid en moet gekeken worden naar de participatie van omwonenden. Zij krijgen deze week een brief van de gemeente.
Hier zou de landingsbaan moeten komen: een stuk land in de buurt van de A27.
Hier zou de landingsbaan moeten komen: een stuk land in de buurt van de A27. © RTV Utrecht
Er moeten nog onderzoeken afgerond worden en ook moet Vijfheerenlanden nog akkoord gaan met de komst van een start- en landingsbaan, maar de gemeente heeft al laten weten dat ze bereid is mee te werken aan de pilot. De verwachting is dat later dit jaar de definitieve beslissing valt. Burgemeester Fröhlich is in ieder geval enthousiast:

HELIKOPTER MET DRIE WIELEN

Twee jaar geleden was de auto, die vliegend wat weg heeft van een helikopter, te bewonderen in Utrecht. Daar zagen we dat de Pal-V eruitziet als een kleine sportauto. Het is een driewieler van ongeveer vier meter lang, twee meter breed en een hoogte van ruim een meter. Op het dak ligt een rotorsysteem en in vier minuten tijd kan van de auto een gyrocopter gemaakt worden, die een propeller aan de achterkant heeft. Door de voorwaartse snelheid zit er een rotor op die door de wind wordt aangedreven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.