RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Opvallende bekentenis na aanslag met vuurwerkbom Bunschoten: 'Opdrachtgever was wraakzuchtige ex'

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De aanslag met een zware vuurwerkbom op een huis in Bunschoten-Spakenburg werd gepleegd in opdracht van de wraakzuchtige ex-partner van de dochter van de heer des huizes. Met die onverwachte bekentenis verraste Jeffrey K., die wordt verdacht van het plaatsen van de bom, vandaag alle aanwezigen in de rechtbank in Utrecht.

De vermeende opdrachtgever, die een vriend van de verdachte is, werd eerder wegens onvoldoende bewijs vrijgelaten. Maar volgens de officier van justitie zal hij nu snel worden opgepakt. Tegen de 21-jarige man die de vuurwerkbom plaatste, eiste het Openbaar Ministerie vandaag een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

EXPLOSIE VERWOEST VOORDEUR

Op 6 november om half acht 's avonds werd de Sweelinckstraat in Bunschoten opgeschrikt door een flinke explosie. De voordeur van een huis in de straat was verwoest en glasscherven vlogen 16 meter ver in het rond. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. De bewoonster zat op het moment van de ontploffing in de huiskamer, haar 13-jarige zoon zat boven in zijn kamer en haar man was in de achtertuin.

Een dag na de aanslag werd Jeffrey K. door de politie opgepakt. Hij was te zien op bewakingsbeelden van camera's bij het huis en bij een tankstation in de buurt. Ook zijn vriend Dave L. werd aangehouden, maar al snel weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Tijdens zijn voorarrest hield Jeffrey vier maanden lang zijn mond, maar vandaag toonde hij berouw en legde hij een bekentenis af.

Als je terugkomt pakken we ze weer. Het wordt nog veel erger."
Vermeende opdrachtgever vuurwerkaanslag

AUTO'S IN BRAND GESTOKEN

Jeffrey zegt dat hij de bewoners niet kende. Dave zou hem hebben gevraagd om tegen betaling de zeer zware vuurwerkbom uit Polen op de voordeur te plakken en aan te steken. Daarmee wilde hij 'angst en schade aanrichten'. L. heeft een relatie gehad met de dochter van de bewoner en heeft ook een kind met haar. Na het verbreken van de relatie zou er een vete zijn ontstaan en zou hij al meerdere wraakacties hebben uitgevoerd.

Jeffrey zegt dat Dave ook twee busjes van de vader van zijn ex in brand heeft gestoken. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de politie een camera bij het huis van de slachtoffers had geplaatst, omdat de dochter werd bedreigd en gestalkt. Vanwege die camera en de brandstichtingen zou Dave de bom niet zelf hebben willen plaatsen, zei Jeffrey. Hij wachtte op hem met zijn scooter bij een tankstation in de buurt.

NIEUW AANSLAGPLAN

Tijdens een bezoek aan de gevangenis vroeg Dave zijn vriend een dag voor kerst om een nieuwe aanslag op de familie van zijn ex te plegen, vertelde Jeffrey. 'Als je terugkomt pakken we ze weer en wordt nog veel erger', zou hij hebben gezegd. Wat dat vierde plan van Dave voor een aanslag inhield, zei Jeffrey niet te weten. Hij wil ook niets meer maken hebben met L. en andere foute vrienden.

Jeffrey K. is ondanks zijn jonge leeftijd al veel vaker met politie en justitie in aanraking gekomen. Volgens hem is hij door psychische problemen en schulden makkelijk beÔnvloedbaar door foute vrienden. Hij zegt na zijn straf een nieuw leven op te willen bouwen in een andere plaats.

Het spijt me enorm dat ik mensen die ik niet kende schade hebt berokkend. Ik had geen idee wat ik aan zou richten."
Verdachte van aanslag vuurwerkbom

VOLKOMEN ONVERANTWOORD

De officier van justitie noemde de daad van Jeffrey volkomen onverantwoord. Er brandde licht in huis en Jeffrey wist dat er mensen binnen waren. Het was vroeg op de avond, er waren veel mensen buiten en het was een zwaar explosief. De bewoners en ook voorbijgangers hadden getroffen kunnen worden. 'Wat als iemand iets verdachts bij het huis had gezien en op bom af was gelopen?', vroeg hij zich af.

Vanwege de bekentenis van de verdachte verlaagde de officier zijn aanvankelijke eis van twee jaar celstraf, naar 18 maanden. Daarvan zijn 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Hij moet onder toezicht van de reclassering meewerken aan schuldhulpverlening en psychische behandeling. De bewoners zou hij in totaal 5000 euro aan schadevergoedingen moeten betalen.

OPGELUCHT

De advocaat van de verdachte pleitte bij de rechter voor een lagere gevangenisstraf, zodat zijn cliŽnt snel kan beginnen met het werken aan een nieuwe toekomst. Verder is zijn cliŽnt volgens hem alleen verantwoordelijk voor de materiŽle schade van de slachtoffers. Voor de angst en het psychische trauma dat de vrouw des huizes door de explosie heeft opgelopen, is eigenlijk de vermeende opdrachtgever Dave verantwoordelijk.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak tegen Jeffrey K.. De slachtoffers reageerden zichtbaar opgelucht na diens bekentenis en de mededeling van het OM dat er direct actie tegen Dave wordt ondernomen. Wanneer die voor de rechter komt, is nog onbekend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -