RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie: geldproblemen bij gemeentes, Rijk moet bijspringen

PROVINCIE UTRECHT - Veel Utrechtse gemeentes staan financieel onder druk. Daarom wil de provincie in gesprek met de regering over extra geld.

Het bestuur van de provincie Utrecht heeft een brief geschreven aan de ministers Wopke Hoekstra (FinanciŽn) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken). Daarin staat dat de begrotingen van de 26 Utrechtse gemeentes met grote moeite sluitend zijn gemaakt. Eerder uitten andere provincies al soortgelijke zorgen.

"Ondanks dat geen enkele gemeente in de provincie onder preventief toezicht hoeft te worden gesteld, geeft de beoordeling van de begrotingen een duidelijke verslechtering van de financiŽle situatie bij veel Utrechtse gemeenten te zien", zegt gedeputeerde Robert Strijk.

De provincie heeft wel een idee hoe het komt dat veel gemeentes geldproblemen hebben. Zo vallen inkomsten uit het gemeentefonds tegen en zijn de lasten binnen het sociaal domein hoger dan verwacht.

Vanwege de financiŽle tekorten moeten gemeentes uitgaven uitstellen, investeringen doorschuiven en hogere lasten doorvoeren voor inwoners. Zo verhogen sommige gemeentes de OZB met meer dan de inflatie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -