RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse speeltuin dreigt rookplek te worden


PROVINCIE UTRECHT - Vanaf augustus moeten alle scholen in Nederland volledig rookvrij zijn. Rokende scholieren zullen daarom de omliggende wijken in trekken om daar te roken, zo vrezen bewoners van de Utrechtse Dichterswijk. Het rookverbod geldt voor alle scholen in Nederland. Tot nu toe hebben de meeste scholen nog een plekje voor de rokers, meestal een afgezonderd stuk van het schoolplein. Maar dat is ook voorbij vanaf het nieuwe schooljaar.

De speeltuin dreigt volgens bewoners een rookplek te worden


KLEINE KINDEREN

Peter Robbe woont in de Utrechtse Dichterswijk, vlakbij de Vondellaan. Aan die laan zitten meerdere grote scholen, zoals het Grafisch Lyceum en het ROC Midden Nederland. Tegenover het huis van Robbe is een speeltuintje, voor kleine kinderen.

"Mijn zorg is dat vanaf augustus alle schoolpleinen rookvrij worden. We hebben dan het vermoeden dat de scholieren naar de speeltuin komen, en hier gaan roken," zo zegt de bezorgde buurtbewoner. "Dan zitten ze tussen de spelende jonge kinderen, en dat kan niet de bedoeling zijn van het rookvrij maken van scholen."

Wij delen de zorg van de buurtbewoners zeker."
Esther Croes - arts-epidemioloog Trimbos Instituut

SOFTDRUGS

De angst van de buurtbewoners lijkt terecht, want nu al wordt het speeltuintje gebruikt door jongeren. Her en der liggen lege pakjes, peuken en zakjes die kennelijk bestemd waren voor wiet. Robbe: "Dat roken van wiet doen de kinderen kennelijk op deze plek omdat het op school niet is toegestaan."

 Verspreid door de speeltuin liggen wietzakjes. Verspreid door de speeltuin liggen wietzakjes. | Foto: RTV Utrecht

Op het ROC Midden Nederland is er alle begrip voor de zorg van de bewoners van de Dichterswijk. Toch zal de school moeten voldoen aan de eis van het ministerie om na de zomer het hele complex rookvrij te maken. "We zijn een gezonde school," betoogt Aris Willems, namens het ROC. "We gaan onze medewerkers en studenten dan ook oproepen en stimuleren om te stoppen met roken. En we gaan alle medewerkers er op wijzen dat ze de studenten instrueren dat ze in de wijk geen overlast mogen veroorzaken."

Dan zitten ze tussen de spelende jonge kinderen, en dat kan niet de bedoeling zijn van een rookvrij maken van scholen."
Peter Robbe - bewoner Dichterswijk

GEEN BEVOEGDHEID

De woordvoerder van ROC Midden-Nederland benadrukt dat als er overlast is, dat omwonenden altijd de school mogen bellen. Die zal dan eerst onderzoeken of het daadwerkelijk leerlingen van hun school zijn, en mocht dat zo zijn, dan zullen die worden aangesproken op hun gedrag. "Maar," zo zegt Willems, "in de openbare ruimte hebben wij als school geen bevoegdheid."

Buurtbewoner Robbe heeft nog een andere zorg, want niet alleen jongeren gebruiken het speeltuintje. Ook een groep volwassenen staat voor het hek te roken. "Hier vlak naast staat het Trimbos Instituut. Dat is sinds kort ook rookvrij. En nu zie je dat de mensen die daar toch nog willen roken dat voor de ingang van de speeltuin aan het doen zijn. Dat is gek."

 Roken in de speeltuin. Roken in de speeltuin. | Foto: RTV Utrecht

PIKANT

Dat is niet alleen gek, het is ook pikant, immers Trimbos is het Nederlands kennisinstituut als het gaat om verslavingsproblematiek. Hun eigen verslaafden veroorzaken nu overlast bij een speeltuin. Die kritiek trekken ze zich bij het instituut wel degelijk aan.

"Wij delen de zorg van de buurtbewoners zeker," zegt Esther Croes, zij is arts-epidemioloog bij Trimbos. "En ik vind het ook een ontzettend relevant signaal uit de buurt. Het is ook heel relevant omdat in de komende tijd steeds meer plekken rookvrij gaan worden. Bij Trimbos is dat nu dus een jaar, en we zien uit eigen ervaring hoe lastig het is om er voor te zorgen dat daar in de eigen omgeving geen overlast van is."

Het Trimbos roept al een jaar de eigen medewerkers op om te roken tijdens het wandelen en om geen peuken op de grond te gooien. Daarnaast worden ook hier rokende medewerkers gestimuleerd en geholpen om te stoppen met hun tabaksverslaving.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -