RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Politie heeft te weinig aandacht voor fietsendiefstal'

PROVINCIE UTRECHT - Fietsendiefstal is een groot economisch probleem, dat de leefbaarheid in steden als Utrecht ernstig bedreigt. De politie heeft te weinig aandacht voor het probleem. Dat vindt althans de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE), die een groot onderzoek laat uitvoeren naar fietsendiefstal.

Er zijn al wat cijfers bekend, maar SAFE-voorzitter Jeroen Snijders Blok wil nog meer duidelijkheid. "Tien tot vijftien jaar geleden werden fietsen vooral door junks en studenten gestolen. Dan ging de fiets ťťn keer van A naar B en belandde hij vaak in de gracht."

Anno 2020 is dat anders: Snijders Blok schat dat fietsendiefstal jaarlijks ruim 600 miljoen euro kost. "Dat is de grootste schadepost aan criminaliteit die we hebben in Nederland."

BENDES STELEN FIETSEN
Dat komt volgens SAFE vooral door de opkomst van bendes. "Die stelen niet alleen op straat, maar ook in fietsenwinkels. En die gaan heel snel naar het buitenland. Wij denken zelfs dat zeker meer dan vijftig procent van de fietsen binnen 24 of 48 uur de grens over is om doorverkocht te worden in het voormalige Oostblok."

WEINIG PRIORITEIT BIJ POLITIE
Volgens Snijders Blok wordt zo'n twee procent van de fietsendiefstallen opgelost. Dat komt doordat de politie er weinig prioriteit aan geeft. "Het is gewoon een groot economisch probleem, ook voor de leefbaarheid van de grote steden. In de toekomst is er voor de auto niet zo heel veel plek meer, ook in Utrecht. En zal het vervoer vooral met OV en de fiets moeten plaatsvinden."

Om zijn mening kracht bij te zetten, laat SAFE een groot onderzoek naar fietsendiefstallen uitvoeren. Met de uitkomsten daarvan wil de stichting kunnen lobbyen bij bijvoorbeeld de politie. Mensen wiens fiets vorig jaar is gestolen, kunnen via deze link meedoen aan het onderzoek.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -