Opnieuw veel weerstand tegen windmolens in Rijnenburg

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Bij een raadsinformatieavond in het Utrechtse stadhuis bleek opnieuw dat er veel verzet is tegen de komst van acht windturbines in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Zo'n tweederde van de 150 aanwezigen waren inwoners en omwonenden van de polders. Zij zijn in ruime meerderheid tegen de komst van de turbines.
De avond werd georganiseerd door de Utrechtse gemeenteraad. De partijen wilden zich laten informeren over de plannen voor de polders. Vanaf 2001 was het de bedoeling om er woningen te gaan bouwen. Maar omdat er elders in de stad nog ruimte genoeg is, zijn de polders nog niet aan de beurt om ontwikkeld te worden.
Om de periode tot woningbouw te overbruggen, zou het mogelijk zijn om een energielandschap in te richten. Het Utrechts college onder aanvoering van GroenLinks wil in de polder acht windturbines plaatsen en een groot aantal zonnepanelen. De turbines moeten rond de 240 meter hoog worden. Andere partijen onder aanvoering van de VVD willen zo snel mogelijk woningbouw realiseren, met zonnepanelen maar zonder turbines. D66 denkt dat er nog een middenweg mogelijk is.

GRONDEIGENAREN

Aan het woord kwamen onder andere omwonenden, grondeigenaren, energiecorporaties en milieuorganisaties. De discussie spitste zich, zoals verwacht, toe op het wel of niet plaatsen van windturbines. Hugo Nijhof sprak de raadsleden toe namens 70% van de grondeigenaren in het gebied. Hij maakte zich vooral boos over het college van B&W.
Informatiebijeenkomst over duurzame energie in de polders
Informatiebijeenkomst over duurzame energie in de polders © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
"Ze praten wel over ons, maar zonder ons", betoogde hij. "In het verleden heeft de gemeente beleggers, projectontwikkelaars en woningcorporaties aangespoord om grond aan te kopen in het gebied. Vanaf de jaren negentig was het namelijk de bedoeling om te gaan bouwen in het gebied."
De grondeigenaren voelen zich door de gemeente niet fair behandeld, omdat ze er nog minstens 22 jaar niet kunnen bouwen als het plaatsen van windturbines doorgaat. Nijhof gaf ook een waarschuwing: zonder de medewerking van de grondeigenaren zijn windmolens helemaal niet te realiseren. En zolang de grondeigenaren genegeerd worden zullen ze zeker niet meewerken.

VOORSTANDERS

Voorstanders van windturbines kwamen ook aan het woord, zoals Inge Verhoef. Zij is inwoner van Bunnik en betrokken bij Rijne Energie. Dat is een corporatie van inwoners van de regio die graag een combinatie van wind- en zonne-energie willen in het gebied. Alleen zonnepanelen zijn onvoldoende, zegt zij. "In de nacht waait de wind en overdag schijnt de zon, zo heb je de hele dag duurzame energie."
Een veel gehoorde klacht van omwonenden is dat er met hen geen rekening wordt gehouden bij de plannen. Diana Jansen-Verweij is bewoner van de polder Reijerscop, zij heeft geen enkel vertrouwen meer in Rijne Energie en de gemeente. "De bewoners van Reijerscop worden niet gehoord." Die bewoners zijn vooral bang voor de geluidsoverlast die windturbines zullen gaan opleveren. Pieter van Veenen sprak namens actiegroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop. Hij noemde de inspraakprocedure de afgelopen maanden traumatisch.
Kelly Vizee is raadslid van de VVD in Nieuwegein. Zij had hetzelfde commentaar, volgens haar wordt de gemeenteraad van Nieuwegein stelselmatig genegeerd door Utrecht als het gaat om de windmolens. De raad van Nieuwegein is volgens haar tegen de komst van de turbines in de polder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.