RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boeren opnieuw onderweg naar Den Haag: 'Ze luisteren niet'

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Boeren trekken vandaag opnieuw naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de overheid. In alle vroegte vertrokken vanuit verschillende delen van de provincie actievoerders. Tot grote verkeersproblemen heeft dat vooralsnog niet geleid.


Onder meer in Kockengen verzamelden boeren zich vanmorgen om daarna gezamenlijk richting Den Haag te gaan. Na eerst een kopje koffie vertrokken tussen de tien en twintig tractoren richting het westen. "Dat had eigenlijk niet nodig hoeven zijn, als ze naar ons geluisterd hadden in Den Haag", zei melkveehouder Evalien Smink tegen verslaggever Robert Jan Booij. "Er wordt ons geen handreiking geboden, er wordt geen lange termijnvisie gemaakt. We weten nog steeds niet waar we staan. Het enige wat ze willen is de boeren opruimen."

Niet alle boeren staan te springen om vandaag met de tractor naar Den Haag te rijden. Koos van der Wind uit Montfoort bijvoorbeeld. Hij is bang dat het begrip voor de boeren afneemt als er te veel actie gevoerd wordt. "Kijk, als we de burgers tot last zijn... we hebben ze juist zo hard nodig. Zij moeten juist ons verhaal begrijpen. Begrijpen waar het om gaat."

Maar het is volgens Van der Wind wel een dilemma. "Als we thuis blijven zitten, komt het dan over in Den Haag? Daar beslissen ze uiteindelijk over ons. Als we niks laten horen, als we thuis blijven zitten, begrijpen ze het dan wel?"


In Den Haag willen de actievoerders het geluid van de boeren laten horen. Waarom ze weer protesteren leggen we hier uit in vijf vragen en antwoorden. Van 11.00 tot 15.00 uur is er een manifestatie waarbij de boeren onder meer aandacht vragen voor hun alternatieve plannen om het stikstofprobleem op te lossen.

Actiegroep Farmer Defence Force (FDF), die het protest organiseert, heeft boeren opgeroepen om niet de snelwegen dicht te laten slibben. Boeren uit het hele land vertrokken daarom vanmorgen in alle vroegte om via B-wegen naar Den Haag te gaan.


Melkveehoudster Evalien uit Wilnis verwacht dat de oproep om snelwegen te mijden, juist tot problemen zal leiden. "Ik vrees het ergste. Wij gaan nu vanaf hier richting Leiden naar Katwijk en dan het strand op. Maar ik ben bang dat al die provinciale wegen een beetje volstromen. En dat ze dan heel hard gaan roepen: gaan jullie alsjeblieft weer over de snelweg rijden. Dat is beter. Maar we zullen zien."

Van der Wind uit Montfoort zag het toch niet zitten om de weg op te gaan. De trekkers met daarop protestborden stonden al klaar, maar hij heeft toch maar de trein gepakt. "Om de overlast te beperken."

 Boer Van der Wind had de trekkers met protestborden al klaar staan, maar pakte toch de trein Boer Van der Wind had de trekkers met protestborden al klaar staan, maar pakte toch de trein | Foto: RTV Utrecht

RIVM
Bij de vorige boerenprotesten in oktober trokken de boeren massaal naar het RIVM-gebouw in Bilthoven. Dit keer lijkt het erop dat dat niet zal gebeuren. Toch heeft het kennis- en onderzoeksinstituut voor de zekerheid overlegd met de gemeente over wat te doen als er toch opeens boze boeren op de stoep staan. De betonnen afzettingen die in oktober voor het RIVM-pand zijn neergezet, staan daar vandaag de dag nog altijd.

Verslaggever Robert Jan Booij bezocht een groep boeren in Kockengen voor ze naar Den Haag vertrokken
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -