Leider motorbende Caloh Wagoh moest zich met liquidatie bewijzen bij Ridouan T.

Leden van motorclub Caloh Wagoh fungeerden volgens het OM als moordmakelaar voor Ridouan T.
Leden van motorclub Caloh Wagoh fungeerden volgens het OM als moordmakelaar voor Ridouan T. © ANP
BREUKELEN/MIJDRECHT - Ridouan T. deelde de lakens uit bij de meeste liquidaties en moordpogingen waarvan de criminele motorbende Caloh Wagoh wordt verdacht. Met de opdracht om iemand te vermoorden in 2017, moest de leider van Caloh Wagoh zich bij T. bewijzen als 'moordmakelaar'. Dat stelde het Openbaar Ministerie vandaag bij het vervolg van de rechtszaak tegen de nog steeds groeiende groep verdachten. Ook werd opnieuw een liquidatie aan de verdenkingen toegevoegd.
Aan het begin van de tweedaagse zitting in de extra beveiligde rechtbank Schiphol presenteerde het Openbaar Ministerie de laatste resultaten uit het onderzoek. Veertien verdachten zitten nu vast. Ze worden in wisselende samenstelling verdacht van betrokkenheid bij veertien liquidaties en pogingen daartoe, waaronder vijf geslaagde moorden.

'RIDOUAN T. SPIN IN HET LIQUIDATIEWEB'

In negen gevallen was Ridouan T. volgens het OM de opdrachtgever. Drie mannen werden ook daadwerkelijk geliquideerd. Ook zou T. de opdrachtgever zijn van de beschieting van een woning in Doorn met een raketwerper. Uit PGP-communicatie zou blijken dat hij samenwerking tussen voorbereiders en schutters, die uit verschillende groepen kwamen, coördineerde. Aan hem wordt gerapporteerd en verantwoording afgelegd.
De naam van T. klonk al eerder in het proces tegen de leden van Caloh Wagoh, maar het Openbaar Ministerie zegt nu zeker te weten dat hij achter de meeste liquidatieopdrachten zit. Het OM baseert zich daarvoor op verklaringen van een kroongetuige en versleutelde berichten die criminelen naar elkaar stuurden.

VERGISMOORD CHANGACHI

Het gaat onder meer om de moord op Justin Jap Tjong, op 31 december 2017 in Amsterdam-Osdorp. Hij was drie weken eerder chauffeur bij de vergismoord op Hakim Changachi op de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Hij weigerde mee te doen aan een tweede poging om het echte doelwit alsnog om te brengen en zou toen zelf zijn vermoord omdat hij te veel wist.
Het was volgens het Openbaar Ministerie de eerste keer dat T. de motorclub opdracht gaf voor een liquidatie. Uit PGP-berichten zou blijken dat oprichter Delano R. van Caloh Wagoh zich hiermee bij T. moest bewijzen als moordmakelaar.
Voor betrokkenheid bij de moord op Jap Tjong zit Roël T. vast. Zijn zoon Ferrel T. werd eerder tot 26 jaar cel veroordeeld voor de vergismoord op Changachi en zijn betrokkenheid bij een tweede moordpoging. De vader zou bij motorbende Caloh Wagoh zijn betrokken en zou ook een kennis van Ridouan T. zijn geweest. Wat zijn rol bij de liquidatie precies is geweest is nog onduidelijk.

MOORD OP BESTELLING

Ook in deze zitting citeerde het OM een aantal PGP-berichten die een beeld geven van de communicatie tussen Ridouan T., Delano R. en andere verdachten tijdens voorbereiding en uitvoering van liquidatiepogingen. Er wordt daarbij koortsachtig en bloeddorstig in straattaal gecommuniceerd. Volgens het OM laten ook deze berichten zien dat Ridouan T. de lakens uitdeelt. De aanklagers spreken van 'murder on demand' en 'dood middels bestelling op afstand'.
Hoewel Ridouan T. volgens het OM de belangrijkste opdrachtgever was, wordt hij nog niet vervolgd in dit grote onderzoek dat Eris is genaamd. Het OM wil niet dat deze zaak en het grote liquidatieonderzoek Marengo te veel door elkaar gaan lopen. Het zijn volgens het OM verschillende verdenkingen en netwerken en de liquidaties waar het in beide zaken om gaat, spelen zich in een andere periode af. Het OM wil Ridouan T. wel verhoren in het Caloh Wagoh-onderzoek.

STRAFVERMINDERING KROONGETUIGE

De officieren van justitie bevestigden vanochtend de uitgelekte deal met de kroongetuige in dit onderzoek. Tony de G. wordt verdacht van moord op Jaïr Wessels in juli 2017 bij station Breukelen, van de aanslag op een woning in Doorn en van deelname aan een criminele organisatie. De maximale strafeis voor de verdenkingen is door het OM gehalveerd. Hij zou als het allemaal bewezen kan worden maximaal 12 jaar cel krijgen.
De volgende zittingen in de zaak zijn opnieuw pro forma op 6 en 15 mei. Wat het OM betreft blijven alle verdachten tot die tijd vastzitten. Voor de inhoudelijke behandeling is in deze grote, complexe zaak nog heel veel onderzoek nodig. Die zal waarschijnlijk op zijn vroegst volgend jaar plaatsvinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.