RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bibliotheek pas later dit jaar terug in Montfoort

MONTFOORT - De terugkomst van een bibliotheek in Montfoort en Linschoten laat nog even op zich wachten. Eigenlijk zou de bibliotheek in nieuwe vorm er vorige maand al moeten zijn, maar dat wordt waarschijnlijk pas in de loop van dit jaar.

In 2015 verdwijnt de bibliotheek, tot verdriet van veel inwoners, door bezuinigingen. Vanaf dat moment blijft het een onderwerp van gesprek. Hoe kan de bibliotheek toch terugkomen en vooral, waar moet het geld vandaan worden gehaald? Wethouder Jocko Rensen maakt zich hard voor de zaak en in oktober besluit de raad middelen beschikbaar te stellen om de bieb weer te realiseren. Maar wethouder Rensen stapt in november op en de beschikbare gelden blijken alleen voor de komende twee jaar te zijn, zo heeft de raad in oktober besloten. De opening van de bieb in januari loopt dus spaak.

Om iets duurzaams neer te zetten, hebben wij een structurele investering van de gemeente nodig"
Mirjam van den Bremen, bibliotheek Het Groene Hart

HUIS VAN ERVARING

Om een bibliotheek naar Montfoort en Linschoten te halen, moet er heel wat veranderen. De vroegere bibliotheek was er één van de oude stempel. Er stonden boeken en daar hield het wel zo'n beetje mee op. De nieuwe bibliotheek, die 'Huis van Ervaring' gaat heten, moet de krachten bundelen met andere organisaties. Zo zou het een bibliotheek, een huiskamer, maar ook een plek kunnen zijn waar taallessen en onderwijsondersteuning wordt aangeboden.

Maar, dat kost geld. Er zijn partijen nodig die willen investeren in de samenwerking. Bibliotheek Het Groene Hart is één van de partners waar de gemeente mee in gesprek is. Die gesprekken liepen de afgelopen tijd wat stug, vertelt directeur Mirjam van den Bremen. "Om iets duurzaams neer te zetten, hebben wij een structurele investering van de gemeente nodig." Van den Bremen hoopt dat de gemeente open staat voor een afspraak die verder gaat dan de twee jaar die de raad nu voorstelt. "Zo'n volwaardige innovatieve bibliotheekvoorziening gaat verder dan twee jaar. Wij willen niet starten zonder structurele financiering."

Als we die dingen slim combineren, is er meer mogelijk dan je zou denken"
Yolan Koster, wethouder

Wethouder Yolan Koster die het stokje van Rensen heeft overgenomen, begrijpt dat. "Inmiddels hebben we de intentie samen te gaan werken met Bibliotheek Het Groene Hart en met Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort/Linschoten (SWOM). Zo willen we de bibliotheek en de welzijnsfunctie aan elkaar koppelen. We zullen vermoedelijk dit kwartaal nog met een plan komen om dit te realiseren.

Volgens wethouder Koster is het geld er wel. "We geven nu geld uit aan welzijn, maatschappelijke ondersteuning en aan de bibliotheek in kleine vorm zoals deze nu al op school bestaat. Als we die dingen slim combineren, is er meer mogelijk dan je zou denken." Ook krijgt de gemeente een bedrag van de overheid. De maatregel komt voort uit een motie die PvdA'er Lodewijk Asscher twee jaar geleden indiende over de bereikbaarheid van bibliotheken in kleine gemeenten. Dat laatste geld is specifiek bedoeld om die nieuwe vorm van samenwerking te ontwikkelen.

Al met al duurt het nog wel even voor de bibliotheek er is in nieuwe vorm. Het komend jaar moet worden ontdekt welke functies vallen te combineren, op welke plek dit het beste kan plaatsvinden, welke andere partners er aan mee willen doen etc. Vooralsnog heeft de gemeente in Linschoten de Brede School op het oog en in Montfoort het Huis van Montfoort.

OVEREENKOMST

Aan het eind van dit kwartaal willen de gemeente, SWOM en Bibliotheek Groene Hart een overeenkomst hebben getekend. De komende tijd zal leren of het Huis van Ervaring er ook echt gaat komen. De bal ligt straks bij de gemeenteraad, die moet in oktober 2021 beslissen of er een structurele investering in het Huis van Ervaring komt.

Gelukkig kan de boekenworm dit jaar toch al ergens terecht. Op dit moment bestaat er een boekenruilpunt in Linschoten, die collectie zal de bibliotheek in maart hebben uitgebreid. Samen met SWOM wordt op dit moment gekeken of er dan ook wat extra's kan worden georganiseerd, zodat er in ieder geval een beginnetje kan worden gemaakt met het Huis van Ervaring.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -