Pittig Kamerdebat verwacht over 'geklungel' rond marinierskazerne

Staatssecretaris Visser.
Staatssecretaris Visser. © Rijksoverheid
DOORN - De Tweede Kamer wil vandaag tekst en uitleg van staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. De bewindsvrouw wacht een zwaar debat nu het kabinet heeft bevestigd dat de kazerne in Doorn niet naar de Zeeuwse stad gaat.
Voor- en tegenstanders van de verhuizing zijn het in ieder geval eens dat het kabinet niet netjes heeft gehandeld. Het heeft volgens hen veel te lang geduurd voordat Visser een knoop doorhakte en duidelijkheid gaf aan Zeeland en de mariniers.
De marinierskazerne in Doorn zal naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn verhuizen, meldde staatssecretaris Barbara Visser na afloop van de ministerraad op vrijdag. Dat zal niet eerder dan in 2025 gebeuren.
De SGP sprak vorige week al van 'contractbreuk', 'geklungel' en een 'ongehoorde belediging' van de Zeeuwen. De 'vertrouwensvraag' ligt zelfs op tafel, vindt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Hij wilde daarom snel in debat met de staatssecretaris, en kreeg van bijna alle partijen steun voor zijn verzoek.
Ook coalitiepartijen zijn kritisch op het getreuzel en het gebrek aan transparantie. In actualiteitenprogramma Buitenhof haalde commissaris van de koning in Zeeland Hans Polman hard uit naar Visser. Zij zou tot op het laatste moment hebben volgehouden dat er geen alternatief was voor Vlissingen. Geruchten dat het kabinet wilde afzien van de verhuizing naar Vlissingen deed ze volgens de Commissaris af als "geruchten".
De verwachting is dat tientallen boze Zeeuwen het debat vandaag bijwonen. Voor hen hebben de provincie en gemeenten gratis busvervoer geregeld naar Den Haag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.