RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veel plannen voor zonnevelden en windparken blijven liggen: 'Gemeenten aan zet'

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn zeker 96 initiatieven voor zonnevelden en windparken, maar veel projecten liggen stil omdat veel gemeenten nog geen beleid hebben of omdat ze het niet willen. Dat stelt de Natuur & Milieufederatie Utrecht (NMU) op basis van eigen onderzoek.

Het gaat volgens de NMU om grotere energieplannen die geen doorgang kunen vinden, zoals zonnepanelen op geluidswallen, bij een boer of op een vuilnisbelt, maar bijvoorbeeld ook windparken langs de snelweg. "Gemeenten zijn nog erg langzaam met het maken van beleid", zegt Rolf Schipper van de NMU. "Wij roepen hen op hiermee vaart te maken zodat duidelijk wordt waar zonnevelden en windparken aan moeten voldoen. Zo kunnen ze aan de slag met de goede initiatieven, want hoe mooi het ook is dat er zo veel plannen zijn; niet elk idee verdient het om uitgevoerd te worden."

In de helft van de 26 Utrechtse gemeenten wordt volgens de organisatie geen enkele vergunningsaanvraag in behandeling genomen. Er zijn volgens Schipper gemeenten in de provincie die helemaal geen zonnevelden of windparken willen. "En dat is echt lastig, want we hebben met zijn allen besloten in het klimaatakkoord dat we vaart moeten maken met schone energie en elke gemeente zal daaraan zijn steentje moeten bijdragen."

KOPLOPERS

De NMU deelt pluimen uit aan drie koplopers in de provincie Utrecht. "Wijk bij Duurstede, Bunnik en Houten laten zien dat je wel degelijk snel een goed beleid kunt opstellen. Ze hebben duidelijk neergezet wat de voorwaarden zijn voor goede zonneparken: dat omwonenden mee kunnen doen, dat de natuur erop vooruit moet gaan en dat de omgeving er financieel beter van wordt. Het is belangrijk dat andere gemeenten hier een voorbeeld aan nemen."

Gemeenten overleggen volgens de NMU wel over Regionale Energie StrategieŽn. Dat ondertussen de deur dicht zit voor nieuwe initiatieven, vindt de organisatie onverstandig. "De goede initiatieven moeten niet in de wachtkamer zitten, maar ruim baan krijgen. De gemeenten moet niet te veel kijken wat de buurman doet, maar aan de slag."

GOUDEN KANS

Volgens de NMU zijn de initiatieven die er nu liggen voldoende om alle huishoudens in de provincie Utrecht van groene stroom te voorzien. "Dit ligt dicht in de buurt van de hoeveelheid duurzame energie die de provincie over tien jaar moet opwekken in het kader van het Klimaatakkoord." De NMU spreekt van een gouden kans voor gemeenten in Utrecht om hun doelen te halen, "mits het zorgvuldig gebeurt".

Zorgvuldigheid is volgens de federatie belangrijk om de steun van inwoners van de provincie te krijgen en te houden voor duurzame energieprojecten. "Uitgangspunten zijn daarbij dat omwonenden nauw betrokken zijn bij de planning en exploitatie van deze projecten en dat de omgeving ook financieel profiteert. De natuur moet erop vooruit gaan en het project moet goed zijn ingepast in het landschap. Alleen met die randvoorwaarden behouden we draagvlak en halen we de doelen voor duurzame energie."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -