Kort nieuws: Auto wegslepen in Utrecht duurder

REGIO - Het terugkrijgen van een fout geparkeerde auto in Utrecht gaat in 2009 fors meer kosten, 345 euro inplaats van 222 euro.
De prijs was sinds 2002 niet meer verhoogd. Gemiddeld worden wekelijks vijf auto's weggesleept,
voornamelijk omdat ze in de weg staan van een markt. Er worden wel extra waarschuwingsborden geplaatst. De politie gaat de auto's niet meer zelf wegslepen. De gemeente heeft deze taak nu bij bergingsbedrijf BCU neergelegd.
* Er hebben zich 22 mensen gemeld voor de vacature van burgemeester van Lopik worden, onder wie achttien mannen en vier vrouwen. Een daarvan is al ergens burgemeester, en 10 zijn wethouder. Op 1 april moet de nieuwe burgemeester benoemd worden.
* Mies Bouwman keert volgende maand voor één keer terug op televisie. In een gesprek met Han Peekel kijkt ze terug op de programma's die ze de vorige eeuw presenteerde. Bouwman (uit Elst) begon haar carrière in 1951 bij de KRO en bleek een kijkcijferkanon met programma's als Eén van de Acht en In de Hoofdrol. Volgend jaar wordt Mies Bouwman 80 jaar.
* In Woerden is een 17-jarige jongen uit Litouwen aangehouden. Hij probeerde met een volle kar boodschappen voorbij de kassa van een supermarkt aan de Iepenlaan te komen. Een andere klant zag het gebeuren, sprong op zijn fiets en zette de achtervolging in. De jongen is overgedragen aan het consulaat.
* Leusden sluit voor het eerst een woonwijk af om sluipverkeer tegen te gaan. Vanaf morgen geldt op de Walstro een inrijverbod voor automobilisten in de ochtendspits. De straat wordt steeds vaker gebruikt om de drukte naar de snelweg te omzeilen, tot woede van de buurt.
* De stichting Vaarwel Vliegbasis Soesterberg organiseert zaterdag op de vliegbasis de Startbaanrun. Recreatieve lopers kunnen op een parcours verschillende afstanden afleggen. De Startbaanrun is een van de evenementen ter gelegenheid van de sluiting van de vliegbasis Soesterberg.
De Utrechtse wetenschapper Hans Clevers krijgt donderdag de Duitse Meyenburg-prijs. De bioloog van het Hubrecht Instituut in Utrecht wordt onderscheiden voor zijn onderzoek naar stam- en kankercellen.
Aan de prijs voor kankeronderzoek is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.
* De politie in Nieuwegein heeft vier verdachten aangehouden voor winkeldiefstal bij een bouwmarkt. Personeel had de vier betrapt bij het stelen van een dure boormachine. Het ging om één man en drie vrouwen, uit Ter Apel en Den Bosch. Ze konden mee naar het bureau.
* Filmstudent Aaron Rookus heeft de HKU-Award gewonnen en daarmee een bedrag van vijfduizend euro. De 24-jarige maakte de korte film 'I wish I could share the happiness of being alone with someone else' .De jury bewonderde hem om zijn ondernemerschap omdat hij honderd medewerkers had.
* Koninklijke Horeca Nederland vergadert vandaag in Woerden over het rookverbod in de horeca. Volgens de vereniging worden vooral kleine café's door het verbod onevenredig zwaar getroffen. Grote zaken kunnen een aparte rookruimte maken, maar de kleintjes hebben daar geen plaats voor. De leden willen daarom een compensatie.
* Veenendaal gaat haast maken met de aanpassingen aan de fietsoversteek bij de Veenslag. Wethouder Sanders heeft dat besloten nadat daar in één week tijd twee fietsers zijn aangereden. Eigenlijk zou de oversteek volgend jaar pas op de schop gaan, maar na aandringen van omwonenden en politieke partijen wordt dat nu versneld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.