Staatssecretaris Visser door het stof, excuses voor Zeeland en Kamerleden

© RTV Utrecht
DOORN - Staatssecretaris Visser (VVD) zegt dat ze Zeeuwse bestuurders en de Tweede Kamer eerder deelgenoot had moeten maken van haar twijfels rond de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Naar eigen zeggen worstelde ze met dit dossier.
De twijfels bij Visser zijn ontstaan in 2018. Toen kreeg ze zicht op onderzoeksresultaten. Daaruit bleek dat de uitstroom bij het korpsmariniers doorging en dat de militairen zorgen hebben over de privébalans. Visser is daardoor gaan twijfelen of het verhuizingsbesluit uit 2012 nog wel het juiste besluit was.
Vandaag zegt ze in het debat over de marinierskazerne dat ze spijt heeft, omdat ze niet eerder haar twijfels heeft gedeeld: "Ik realiseer mij dat ik het tegenovergestelde heb bereikt. Ik heb het te lang bij mijzelf gehouden."
Eind januari bleek de verhuizing van de Doornse Mariniers naar Vlissingen ineens van de baan. Nieuw-Milligen bij Apeldoorn zou de nieuwe locatie zijn. Een officieel besluit was er niet, alleen geruchten. De Provincie Zeeland stuurde daarom een brief naar de staatssecretaris om opheldering te vragen.

'SLECHTE FILM'

Kamerlid John Kerstens (PvdA): "Drie weken terug was het niet meer dan een gerucht. Vorige week kwam dan echt de aap uit de mouw. "Defensie wist het al maanden lang. De provincie Zeeland wist niets. Wat een slechte film."
Staatssecretaris Visser heeft ook nog afgetast of in Doorn blijven een optie was. Daar heeft ze nog met de gemeente Utrechtse Heuvelrug over gesproken.
Kamerleden vinden dat ze haar fout ruiterlijk toegeeft, maar blijven wel verbaasd over de gang van zaken. Visser: "Ik snap uw verbazing, maar dit is hoe het is gegaan."

MOTIE VAN AFKEURING

Alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben vandaag hun afkeuring uitgesproken over de afgeblazen verhuizing. Door de manier waarop de regering te werk is gegaan heeft "het vertrouwen van de regio in het kabinet als bestuurlijke partner grote schade opgelopen", stellen de indieners van de motie van afkeuring.
De motie haalde geen meerderheid, omdat bij zowel oppositie- als coalitiepartijen Kamerleden ontbraken. Uiteindelijk stemden 63 leden voor de motie, 67 waren tegen.