Veenendaalse gooide vrouw uit Renswoude zoutzuur in gezicht

© Google Street View
RENSWOUDE/VEENENDAAL - Een 52-jarige vrouw uit Veenendaal die vastzit wegens zware mishandeling van een vrouw uit Renswoude, blijkt het slachtoffer zoutzuur in haar gezicht te hebben gegooid. Die liep daardoor blijvend oogletsel op. Dat bleek vandaag tijdens een eerste inleidende zitting in de Utrechtse rechtbank.
Renswoude werd op 15 november vorig jaar opgeschrikt toen een traumahelikopter werd opgeroepen om medische bijstand te verlenen na een incident in een woning aan de Van Reedeweg. Een vrouw werd met ernstige brandwonden, veroorzaakt door een bijtend zuur, naar het ziekenhuis gebracht. Zij heeft daardoor blijvend oogletsel opgelopen.
De verdachte was op de vlucht geslagen, maar kon later worden aangehouden in Veenendaal. In het huis waar het drama zich afspeelde woonde de bejaarde moeder van de verdachte. Het slachtoffer zorgde als vrijwilligster voor de oude vrouw, die overigens kortgeleden is overleden.
JALOEZIE?
Het motief voor de vermeende zuuraanval is nog onduidelijk. Volgens de advocaat van het slachtoffer is haar cliënt een zachtaardige vrouw die al jaren voor de moeder van de verdachte zorgde en daardoor een goede band met haar had opgebouwd. De dochter, die zich maar zelden zou hebben laten zien, zou daar mogelijk jaloers op zijn geweest. De twee zouden niet met elkaar overweg hebben gekund.
Tijdens de rechtszitting werd meerdere keren gezegd dat de Veenendaalse tot haar daad was gekomen, omdat ze "wilde dat het zou stoppen." Wat ze daarmee bedoelde bleef onduidelijk. Volgens haar advocaat wist de vrouw niet eens dat er zoutzuur in het flesje zat dat ze bij het slachtoffer in het gezicht gooide. Dat zou zij van iemand anders hebben gekregen.
Geeft u mij huisarrest. Voor mij duurt een dag een maand.
Verdachte vrouw in gevangenis

GEVAAR OP HERHALING

De raadsman vroeg de rechtbank om zijn cliënt in afwachting van het proces vrij te laten. Omdat haar moeder is overleden, zou zij geen reden meer hebben om in Renswoude te komen. Ook zou zij de zorg hebben voor haar hulpbehoevende zoon. De verdachte zelf is zeer slechtziend en vertelde dat zij het zwaar heeft in de gevangenis: "Geeft u mij voor mijn part huisarrest. Voor mij duurt een dag een maand." Volgens haar staan er veel dingen die niet kloppen in het strafdossier.
De officier van justitie verzette zich tegen vrijlating. Volgens haar blijkt uit psychisch onderzoek dat de verdachte hulp en behandeling nodig heeft en bestaat er gevaar op herhaling. Zij zou haar daad bewust hebben gepland en het flesje zoutzuur dagen van tevoren in het huis van haar moeder hebben klaargezet. Bij een nieuw conflict of een confrontatie zou zij opnieuw iets dergelijks kunnen doen, vindt het OM.

GESCHOKTE DORPSGEMEENSCHAP

Ook wees de officier op de schok die het zuurincident in het kleine dorp Renswoude en bij de familie van het slachtoffer heeft veroorzaakt. De vrouw is een bekend persoon en speelde een belangrijke rol in de overwegend christelijke gemeenschap. De rechtbank is het met het OM eens en wees het verzoek om schorsing van de voorlopige hechtenis af.
De Veenendaalse blijft vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak. Die is gepland op donderdag 14 mei. Dan worden de feiten uitgebreid besproken en komt de officier van justitie met een strafeis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.