Oogfonds luidt noodklok om groeiende bijziendheid kinderen

Kinderen op de Sint Carolusschool voor het oog van het Oogfonds.
Kinderen op de Sint Carolusschool voor het oog van het Oogfonds. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Het Oogfonds is vandaag met een campagne gestart om de sterk groeiende bijziendheid onder kinderen tegen te gaan. Leerlingen van de St. Carolusschool in Soesterberg kregen vandaag een speciale gastles in een groot opblaasbaar oog in de school.
Het aantal kinderen met hoge myopie, zoals ernstige bijziendheid ook wel wordt genoemd, neemt enorm toe. Uit onderzoek blijkt dat de verwachting is dat de helft van de jongeren die nu geboren worden over twintig jaar last hebben van bijziendheid, en dat bijziendheid in 2050 de belangrijkste oorzaak is voor slechtziendheid en blindheid. "Dat betekent dat sommige kinderen dan problemen op werk kunnen krijgen, of niet eens meer mogen autorijden", vertelt projectleider van het Oogfonds Petra de Wal.
Het Oogfonds wil de 20-20-2-regel promoten
Er is geen bril of behandeling die bijziendheid (myopie) kan voorkomen of genezen
Het Oogfonds
20-20-2-REGEL
Een duidelijke leefregel kan een hoop toekomstig oogleed voorkomen: de 20-20-2-regel. Het heeft iets weg van een wiskundige formule, maar het is eigenlijk heel simpel. Na twintig minuten dichtbij kijken, bijvoorbeeld naar je smartphone of tablet, even twintig seconden in de verte kijken. Die 2 aan het einde van de regel staat voor twee uur buiten spelen. Want een nog grotere boosdoener dan te veel beeldschermtijd is een gebrek aan buitenlicht.
"Het kinderoog past zich aan op het vele dichtbij kijken en vergroeit, waardoor veraf kijken lastiger wordt. En er is geen bril of behandeling die bijziendheid (myopie) kan voorkomen of genezen", waarschuwt het Oogfonds.
De Sint Carolusschool in Soesterberg is één van de locaties waar het Oogfonds voorlichting geeft. Ze doen dat doormiddel van een reusachtige tent in de vorm van een oog. Een opvallende verschijning van vier meter hoog en dat maakt toch wel indruk.
"Ik was me er nog niet zo van bewust. Ik heb wel drie kinderen in de klas met een bril. Eentje omdat het familiair is en twee met een min-bril. Het is nog niet echt een hoog percentage, maar ik hoor vooral in de grote steden dat kinderen te weinig buiten komen en te weinig ver af kijken. Dat het echt toeneemt", aldus juf Ariane.
Op de Carolusschool geeft het Oogfonds voorlichting

MYOPIE

Door de huidige leefstijl van veel mensen neemt het aantal gevallen van ernstige bijziendheid (myopie) fors toe. "Als we niets doen, zal myopie in 2050 de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid zijn."
De echte problemen ontstaan pas op latere leeftijd, maar de kiem wordt gelegd in de jeugd. Daarom valt onder kinderen en jongeren de meeste winst te behalen. Want na je twintigste groeit je oog niet meer zo.
"Bij myopie is het oog iets te lang, dus je kan veraf niet zien. Daarom heeft het een bril met min-glazen nodig om veraf scherp te kunnen zien", aldus Claire Enthoven, onderzoekster bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Zij heeft onderzoek gedaan naar bijziendheid en maakt in de praktijk mee dat die 20-20-2-regel toch echt wel een uitdaging is. Enthoven: "Ik denk dat we er heel veel mee moeten en dat zelfs de overheid daar wel iets mee moet. Langere pauzes op school, buitenspelen promoten, meer faciliteiten voor kinderen om buiten te zijn."
Onderzoekster: overheid moet meer betrokken zijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.