Politieke podcast Amersfoort: 'Stapelen, stapelen, stapelen; er wordt liefdeloos gebouwd'

V.l.n.r: Kees Hoogendijk, Jeroen de Valk, Eric van der Velden en Marc Smits
V.l.n.r: Kees Hoogendijk, Jeroen de Valk, Eric van der Velden en Marc Smits © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - Achterstandswijken zijn dichterbij dan ooit. Dat zei Aedes, de vereniging voor woningbouwcoöperaties, vorige week. In buurten met veel sociale woningbouw voelen mensen zich onveiliger en neemt de overlast heftiger vormen aan. De politieke duiders van De Stad Amersfoort, De Stadsbron en RTV Utrecht gaan erover in gesprek met SP-raadslid Marc Smits.
Het realiseren van middeldure en dure huur- en koopwoningen tussen de sociale huurhuizen is een oplossing die veel wordt genoemd. Onder andere minister Stientje van Veldhoven van Wonen zegt dat. Marc Smits denkt dat dit niet perse de oplossing is. Hij denkt dat er te veel gebouwd wordt om er aan te kunnen verdienen. "De traditie van volkshuisvesting is volledig losgelaten."
De politieke duiders maken zich zorgen over de wijze waarop in rap tempo woningen worden gebrouwd in de stad. Eric van der Velden van De Stadsbron mist de tijd waarin stadarchitecten zoals Berlage nadachten over hoe wijken eruit zouden moeten zien. "Als ik kijk naar de nieuwbouw langs de Hogeweg dan stemt mij dat somber. Stapelen, stapelen, stapelen...er wordt liefdeloos gebouwd."
Stadhuisplein Amersfoort is een maandelijkse podcast die wordt opgenomen in de Espressobar van het Eemhuis. Een samenwerking van de huis-aan-huiskrant De Stad Amersfoort, de online krant De Stadsbron en RTV Utrecht, met dank aan Bibliotheek Eemland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.