Burgemeester Utrecht over Smaragdplein: 'Ondernemers, investeer meer in veiligheid'

© Google Streetview
UTRECHT - Winkeliers en andere ondernemers op het Smaragdplein moeten meer gaan investeren in hun eigen veiligheid. Dat vindt Jan van Zanen. De Utrechtse burgemeester zegt dat veiligheid een collectieve verantwoordelijkheid is van alle ondernemers en pandeigenaren in het winkelcentrum en niet van een actieve enkeling. Van Zanen deed zijn uitspraken in de Utrechtse gemeenteraad.
Hij reageerde op vragen uit de Utrechtse raad. PVV, VVD en CDA maken zich zorgen over de veiligheid op het winkelcentrum. Deze week werd het Smaragdplein opgeschrikt door een mislukte plofkraak.
Volgens de partijen is het opvallend dat de plegers van deze misdrijven steeds jonger worden, ze vragen zich af of er een nieuwe generatie plofkrakers wordt opgeleid. De partijen vroegen de burgemeester om extra maatregelen, fysieke maatregelen en extra cameratoezicht.
Van Zanen gaf aan dat er al negen particuliere camera's hangen op het Smaragdplein. Over fysieke maatregelen wordt al langer nagedacht.
Maar hij constateerde ook dat slechts een beperkt aantal ondernemers werk maakt van veiligheid op het plein. "Winkeliers doe allemaal mee, doe allemaal een duit in het zakje. Wees alert, en laat het niet alleen over aan die paar winkeliers die naast het drijven van hun winkel of hun kapperszaak dit er bij doen," zo betoogde Van Zanen. "Doe allemaal mee, wees actief. En ook eigenaar, de ontwikkelaar, help mee om te investeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.