Burgemeester Van Zanen: 'Geen contact tussen Veilig Thuis Utrecht en alFitrah'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Veilig Thuis Utrecht heeft geen contact met alFitrah, dat beweerde burgemeester Jan van Zanen vanmiddag aan de Utrechtse gemeenteraad. Ook andere door de gemeente gecontracteerde jeugdzorginstellingen hebben volgens hem geen contact met de omstreden islamitische instelling.
Van Zanen zei dat in antwoord op vragen uit de gemeenteraad, uit de hoek van SP en de VVD. De partijen maken zich zorgen na het verhoor van imam Suhayb Salam gister voor de parlementaire ondervragingscommissie. Daarin gaf de imam aan contact te hebben met jeugdzorginstellingen en noemde met name Veilig Thuis Utrecht, onderdeel van Samen Veilig Midden Nederland. De burgemeester zei dat Samen Veilig een dergelijk contact heeft ontkend.
Fractievoorzitter Henk van Deùn van de PVV stelde vervolgens vast dat Salam dus meineed gepleegd moet hebben bij de onderzoekscommissie, omdat hij Veilig Thuis nadrukkelijk noemde als instelling waarmee hij samenwerkt. Raadslid Ruurt Wiegant (SP) vindt de situatie ook zorgelijk: "De SP en VVD vinden dat een bedenkelijke stichting als alFitrah niet betrokken zou moeten worden bij jeugdzorg, des te meer omdat in het rapport van Verwey-Jonker het signaal naar voren komt dat sommige kinderen juist bij jeugdzorg weggehouden wordt door alFitrah."
De burgemeester deelt de zorgen en deed een beroep op de gemeenteraad. Hij wil graag dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd moet kunnen binnenkijken bij instellingen zoals alFitrah. Daarvoor is nieuwe wetgeving nodig. Hij zegt zijn 'kanalen' te gebruiken om dat voor elkaar te krijgen. Hij zou willen dat de raad via hun wandelgangen in Den Haag ook een dergelijke wens kenbaar maakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.