RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kazernecommandant blikt terug op opvang corona-evacués: 'Die mensen waren zo vreselijk moe'

1/2
HUIS TER HEIDE - Inmiddels is gebouw 31 op Kamp Walaardt Sacré aan de Hobbemalaan in Huis ter Heide weer helemaal leeg. De gangen zijn schoon en de bedden en televisies die in allerijl werden geregeld, weer opgeborgen. De voetstappen in de lange gangen klinken hol. "Ik kreeg een telefoontje met de vraag of we met spoed 17 evacués konden huisvesten", vertelt kazernecommandant kolonel Gert Dobben in één van de kamers. "Dat hadden we, maar het was wel even slikken. Met mensen die mogelijk met een gevaarlijk virus besmet zijn, hebben we niet iedere dag te maken."

Het gebouw zou maandagochtend eigenlijk het domein worden van bouwvakkers. Om het weer in gebruik te kunnen nemen voor het huisvesten van militairen stond een renovatie op de planning. "Op het laatste moment hebben we bouwploeg afgezegd. Het gebouw was vies en een deel van het plafond was al losgehaald. Met een hele ploeg zijn we hard aan de slag gegaan om alles voor elkaar te krijgen. Schoonmaken, toiletartikelen halen, internet aansluiten en televisietoestellen regelen", somt Dobben op.

Kazernecommandant over opvang corona-evacués


EVACUÉS
De bus met evacués komt uiteindelijk midden in de nacht aan. Dobben wil de mensen zelf welkom heten en met een mondkapje staat hij even later voor in de bus. "Die mensen waren echt helemaal kapot", herinnert hij zich. "Sommigen hadden 48 uur niet geslapen. Ik weet als militair wat dat met je doet. Dan wil je maar één ding en dat is naar je bedje." Die bedden zijn er. Keurig opgemaakt. Voor de gasten met een Chinees telefoonabonnement worden toestellen met een Nederlandse simkaart geregeld om de kosten niet te hoog voor ze op te laten lopen. Maar dat is nog maar het begin van de hectische weken die volgen.

"Iedere dag gingen militairen met kratten vol eten het gebouw binnen. Dan moesten de gasten op hun kamer blijven met de deuren dicht en pas hun eten pakken als de bezorgers weer weg waren. Als het eten op was, moesten we de kratten weer ophalen." Na een paar dagen snakte een aantal evacués naar frisse lucht of een sigaret. Binnen in het gebouw roken mocht niet omdat dan de rookmelders af zouden gaan. "Toen hebben we met hekken en linten een soort corridor gemaakt achter het gebouw. Zo konden de evacués even naar buiten zonder in contact te komen met ons personeel."

ONRUST
Toen eenmaal duidelijk werd dat de kazerne aan de Hobbemalaan corona-evacués zou gaan huisvesten, belegde Dobben meteen een informatiebijeenkomst voor zijn personeel. "Samen met de GGD hebben we verteld wat er stond te gebeuren en wat de risico's eventueel konden zijn. Er waren inderdaad collega's die niet al te blij waren met wat er stond te gebeuren en daar heb ik ook alle begrip voor. De onrust zakte toen duidelijk werd dat het risico op besmetting klein zou zijn."

Ook zocht Dobben contact met de burgemeesters van Soest en Zeist. "Die waren ook op de hoogte en konden op die manier vragen beantwoorden van omwonenden. Ook voor hen is het spannend geweest."

ALLEMAAL GEZOND
Uiteindelijk blijkt geen van de 17 evacués besmet te zijn met het coronavirus. Afgelopen weekend vertrokken ze daarom weer. "Toen kon ik ze zonder handschoenen en mondkapje gedag zeggen", zegt Dobben.

"Ze komen over een tijdje weer langs om ons te bedanken voor wat we hebben gedaan. We hebben een whatsappgroep. Als militair is het vanzelfsprekend dat je mensen helpt. Maar het is voor ons allemaal een bijzondere periode geweest. Het is in ieder geval iets geweest wat ik nooit meer vergeet."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -