RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Het is carnaval in Cothen: 'Dat leek me wel leuk, een juf als drol'


COTHEN - De rivieren over voor een fatsoenlijke carnaval? Nergens voor nodig. Onder aanvoering van Prins Alexander den Tweede staat Cothen op z'n kop. Eerste halte: de Carolusschool.

 Prins Alexander de Tweede arriveert in stijl bij de Carolusschool Prins Alexander de Tweede arriveert in stijl bij de Carolusschool | Foto: RTV Utrecht

Maar de dag begint in het ouderlijk huis van Prins Alexander den Tweede, die ter wereld kwam als Sander Peters. Een bakkie koffie, even bijpraten met adjudant Ben, een broodje pindakaas. Moeder Peters op de bank. Carnaval is haar zoon met de paplepel ingegoten. "Mijn man zat in de raad, dan gaat het vanzelf. Als je bij de vereniging zit gaat alles vanzelf."

Voorlopig gaat het nog niet helemaal vanzelf. "Het is altijd even wakker worden, 's ochtends vroeg", zegt de prins. Een carnavalsklassieker, misschien helpt dat. Wim Kerstens zingt dat hij altijd al een bloemetjesgordijn had willen zijn. "Dan begint het bloed te stromen, dan wil ik bijna een polonaise gaan lopen", zegt de prins. En als het niet waar is. Prins Alexander, adjudant ben en moeder Peters, handen op schouders, voorzichtig wiegend. Klaar voor de Carolusschool.

PRINS CAROLUS EN PRINSES CAROLA
De leerlingen van de Carolusschool hebben geen opstarttijd nodig. Het bezoek van Alexander den Tweede staat om 08.15 uur op de agenda, dan zijn de kinderen er klaar voor ook. Verkleden kunnen ze ook, op de Carolusschool. Als lopend buffet, als aap, als kat.

Juf Laura is, uiteraard, ook verkleed. "Als drol, ja", verduidelijkt ze haar bruine kostuum. Ze neemt zichzelf niet zo serieus, zegt ze. "Dus dat leek me wel leuk, een juf als drol."

 "Dat leek me wel leuk, een juf als drol." | Foto: Laura Wortman

De school pakt uit vandaag. Er is een verkiezing voor het mooiste pak, een filmmiddag, een bingo. Een drukke dag dus voor de kinderen. Juf Laura, de drol, denkt dat de kinderen die drukte wel aankunnen: "Eťn dag los en dan vakantievieren."

Een jongen heeft een pak aan waarin het lijkt alsof hij wordt gedragen door een buitenaards wezen. Dat vergt toch enige uitleg. Hoe kan zoiets? "Lucht. En het pak zelf", is de verklaring.

 Hoe kan dit? Hoe kan dit? "Lucht. Het pak zelf." | Foto: RTV Utrecht

Wat maakt deze jaarlijkse traditie zo leuk? "Het is altijd gezellig en iedereeen is verkleed en zo", vertelt de jongen. De school heeft een eigen prins en prinses met namen die subtiel verwijzen naar de naam van de school: Carolus en Carola. Prins Carolus is het eens met de uitleg van zijn schoolgenoot. "Iedereen is altijd blij en het is heel gezellig."

Juf Laura vindt het dorp "helemaal carnaval." Met carnavalsvereniging de Brienkneuters als drijvende kracht. "Ik denk dat het gewoon een enthousiaste groep mannen is die lekker feest kunnen vieren. Het hele dorp is helemaal carnaval. Zoals vanavond is er een verlichte optocht in Cothen, die is heel groot. Dus Cothen is helemaal carnaval."

Prins Alexander den Tweede maakt zich op voor het volgende bezoek. Hij wil nog wel even kwijt dat de burgemeester de openingstijden tijdens carnaval moet verruimen, want wie is er nu al klaar met feesten in een drollenpak om 01.00 uur? Precies.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -