RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hoe overleef je de scheiding van je ouders? Villa Pinedo in gesprek met Nieuwegeinse kinderen

1/2
NIEUWEGEIN - Duizenden kinderen in Nederland horen jaarlijks dat hun ouders uit elkaar gaan. Maar hoe ga je daar mee om? Om jongeren van gescheiden ouders te helpen is de gemeente Nieuwegein in zee gegaan met Villa Pinedo.

Villa Pinedo ontwikkelde onder meer een Buddyprogramma voor kinderen van gescheiden ouders. In een speciale app worden de jongeren gekoppeld aan een ervaringsdeskundige. In totaal heeft de stichting er in het hele land 340, allemaal tussen de 18 en 24 jaar oud. "Ze bieden een luisterend oor en geven tips en advies, vanuit hun eigen ervaring, wat ze zelf hebben meegemaakt", vertelt projectleider Sophie Mulder.

JE BENT NIET ALLEEN
En dat is volgens haar heel belangrijk. "Wat we wel zien bij kinderen van gescheiden ouders is dat ze het idee hebben dat ze alleen staan en dat ze in hun directe omgeving niet echt bij iemand terecht kunnen, omdat iedereen een kant heeft gekozen of zijn mening al klaar heeft." Het is daarom volgens Mulder goed dat kinderen hun verhaal kunnen delen met iemand die onpartijdig is.

Om meer bewustzijn te creŽren over de gevolgen voor kinderen, als ouders uit elkaar gaan, trekken vrijwilligers van de stichting ook het land in. Zo wordt de YouTube-serie 'Expeditie Scheiding' gemaakt. Daarin wordt op een luchtige manier met jongeren in het hele land besproken hoe je de scheiding van je ouders kunt overleven.

Vandaag zijn in Nieuwegein opnames voor de serie. Een verslaggever van Villa Pinedo gaat in Nieuwegein de straat op om jongeren te vragen hoe zij omgaan met hun gescheiden ouders.

SCHEIDING HAKT ERIN
Volgens projectleider Sophie Mulder van stichting Villa Pinedo is de campagne heel belangrijk omdat een scheiding vaak heel heftig is voor kinderen. "Er komen natuurlijk een hoop veranderingen en kinderen merken daar heel veel van."

Vaak verhuist een van de ouders, of ze verhuizen allebei. Dat betekent wennen aan een nieuw onderkomen en misschien wel naar een nieuwe school. "We horen van veel kinderen dat de concentratie op school achteruit gaat, dat je slaapproblemen hebt, piekert of stress ervaart zelfs."

Het programma van Villa Pinedo is preventief bedoeld: voorkomen dat kinderen in de problemen komen door de scheiding van hun ouders. Dat is ook waarom bijvoorbeeld de gemeente Nieuwegein de samenwerking is aangegaan met de organisatie. De gemeente wil op deze manier voorkomen dat jongeren in de jeugdzorg terechtkomen.

Sophie Mulder van Villa Pinedo vertelt over de impact van een scheiding op kinderen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -