RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dodelijke crash bommenwerper herdacht in Zegveld: 'Het was heel emotioneel'

1/2
ZEGVELD - Een emotionele dag vandaag in Zegveld: daar werd de crash van de Amerikaanse bommenwerper in 1944 herdacht. Die kostte aan acht mannen het leven. Twee soldaten die op tijd uit het toestel sprongen, konden het wel navertellen.

Op 21 februari 1944 vloog de zogenoemde San Antonio Rose over de provincie Utrecht. Het toestel was op de terugweg vanuit Duitsland, toen het werd neergehaald en eindigde in een weiland bij de Molenweg. De twee overlevenden werden gevangen genomen door de Duitsers, maar overleefden de oorlog wel.

Ik had niet verwacht dat ik vol zou schieten bij de rampplek."
De Amerikaanse Julie kwam naar Zegveld voor de herdenking.

In het weiland bij de Molenweg was vandaag de herdenking. De Amerikaanse Julie Moore is een van de opvallendste aanwezigen. Haar oom kwam om bij de crash en ze is voor het eerst op bezoek in Zegveld. "Het was heel emotioneel", zegt ze tegen RTV Utrecht. "Ik had niet verwacht dat ik vol zou schieten bij de rampplek."

BOEK OVER BOMMENWERPER
Historicus Jeroen van der Kamp schreef een boek over de crash en het verhaal van de tien bemanningsleden. Hij woont een stukje verderop in Woerden. Het verhaal van de San Antonio Rose heeft hem altijd geboeid. "Het is een combinatie van mijn interesse in de oorlog, en dan vooral de oorlog in de lucht. Gecombineerd met de geschiedenis van de plek waar ik woon."

Van der Kamp was ook aanwezig bij de herdenking vandaag. "Het maakt toch iedere keer weer indruk als hier Amerikanen op bezoek zijn."

In gasterij de Milandhof in Zegveld is gisteren en vandaag een tentoonstelling geweest over de crash. Daar werden documenten en foto's over het vliegtuig, de vlucht en de bemanning getoond.

Historicus Jeroen van der Kamp laat een deel van het neergestorte toestel zien.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -