RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Trajectcontrole N414 tussen Baarn en Bunschoten start: '65 procent rijdt te hard'

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Weggebruikers op de N414 tussen Baarn en Bunschoten moeten vanaf vandaag extra op hun snelheid letten. Vanaf vandaag meten twee camera's aan weerzijden van het traject exact hoelang iemand over het traject doet. De N414 is de eerste N-weg in Nederland waar trajectcontrole wordt ingevoerd.

"De N414 is een weg die heel overzichtelijk is, met bochten en sloten erlangs. Maar er gebeuren redelijk wat ongelukken. Die hebben ook te maken met snelheid, dus niet met afleiding of alcohol. Door de politie is er al gecontroleerd, maar het blijft daar toch gevaarlijk: 65 procent rijdt daar harder dan 80 kilometer per uur", vertelt Achilles Damen, persofficier Verkeer bij het Openbaar Ministerie.

Op de 80-kilometerweg staat er al een trajectcontrolesysteem, maar dat was bedoeld om te kunnen testen. De trajectcontroles zouden eigenlijk begin vorig jaar al ingesteld worden, maar dat werd toen uitgesteld naar september. Dat bleek ook niet te lukken in verband met problemen rondom de stroomvoorziening, waarna de invoering verder werd uitgesteld naar 2020.

Het systeem controleert op een gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten en doet dat dag en nacht. Wie boven de maximumsnelheid uitkomt, ontvangt een boete. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wordt de snelheid op de weg vaak overschreden en gebeuren er regelmatig ongelukken.

VEILIGHEID

De trajectcontrole moet ervoor zorgen dat de weg veiliger wordt, want volgens de ANWB behoren provinciale wegen tot de gevaarlijkste van ons land. Hoewel maar zes procent van de wegen als provinciaal geldt, vindt een vijfde van alle verkeersdoden er plaats.

Naast de N414 worden komend jaar nog 19 N-wegen voorzien van een trajectcontrolesysteem. De provincie Utrecht krijgt in eerste instantie alleen nog op het oostelijk deel van de N230 bij de Zuilense Ring een controle. Die moet volgens een woordvoerder van het OM ook binnenkort in werking treden.

In de loop van dit jaar wordt trajectcontrole ook ingevoerd op 19 andere wegen in Nederland.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -