'Lelijk' beeld Johan van Oldenbarnevelt weggehaald van Zuidsingel in Amersfoort

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Ze waren niet bepaald geliefd: de beelden van een jonge Johan van Oldenbarnevelt en een bijbehorende leeuw op de Zuidsingel in Amersfoort. Na tien jaar aan de singel, zijn ze vandaag weggehaald. Ze krijgen een nieuwe plek in Park Randenbroek.
De beelden werden gemaakt in opdracht van de gemeente om stil te staan bij het feit dat Van Oldenbarnevelt opgroeide in de Keistad. Op zijn sterfdag werden de creaties onthuld. Maar al sinds die dag, in mei 2010, is er kritiek. Efteling-achtig, kinderlijk of ronduit lelijk werden de beelden de afgelopen jaren genoemd.
Kunstenaar Ingrid Mol maakte de twee keramieken beelden. Het eerste beeld stelt een jonge Van Oldenbarnevelt voor die het huis verlaat. Het tweede beeld is een Hollandse leeuw, die symbool staat voor de Nederlandse staat en de politieke toekomst van Van Oldenbarnevelt. Al bij de plaatsing werd afgesproken dat de beelden na tien jaar weer zouden worden weggehaald.
"Het was niet helemaal onze smaak", vertelt de bewoonster van de Bollenburgh, de ouderlijke woning van Johan van Oldenbarnevelt, waar een van de beelden stond. "Het is ook ons initiatief geweest om te vragen aan de gemeente of de beelden weg mochten. En daar zijn we erg bij gesteund door alle mensen hier in de buurt. Over het algemeen is men niet heel erg blij geweest met het beeld. Het was niet Johan van Oldenbarnevelt-waardig, vonden wij."

'HIJ VERDIENDE BETER'

Die mening deelt Jan Niessen, gespecialiseerd in Van Oldenbarnevelt. "Ik ben nooit zo blij geweest met dit beeld. Het stelt een jonge Van Oldenbarnevelt voor die het huis verlaat. Maar ik vind het een beetje te kinderlijk, te eenvoudig. Ik vind dat de grote staatsman Van Oldenbarnevelt een robuuster beeld verdiende in de binnenstad."
Want Van Oldenbarnevelt speelde een grote rol in onze geschiedenis, legt Niessen uit. "Ik denk dat hij Nederland op de kaart heeft gezet. Zowel nationaal als internationaal. Hij hield de zeven onafhankelijke provincies allemaal samen als kikkers in de kruiwagen en hij heeft ervoor gezorgd dat Nederland een onafhankelijke republiek werd."
En dat verdient dus een mooi beeld, vindt Niessen. En die mooie beelden zijn er volgens hem ook. "Er is een heel mooi borstbeeld van hem, dat staat voor het naar hem genoemde gymnasium in Amersfoort. Dat zou de stad in kunnen komen." Want als het aan Niessen ligt, komt er wel zeker een beeld van Van Oldenbarnevelt terug naar de Zuidsingel. "Hij is hier vlakbij geboren en in dit huis, waar het beeld achter stond, heeft hij zijn jeugd doorgebracht."

BEELDEN VERPLAATST

De keramieken beelden van Ingrid Mol gaan overigens niet naar de vuilstort. Zij krijgen een nieuw onderkomen in Park Randenbroek. "Jacob van Kampen, de bouwer van het Paleis op de Dam, had hier aan de rand van de stad een buitenhuis met een park eromheen. Daar worden deze beelden neergezet", vertelt Niessen.
© RTV Utrecht
Verslaggever Robert Jan Booij was er vanmorgen bij toen de beelden verplaatst werden
Buurtbewoners zijn blij dat de beelden weggaan, hoorde verslaggever Robert Jan Booij vanmorgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.