RIVM: Geen nieuwe maatregelen na corona-uitbraak in Italië

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Dat het coronavirus nu ook in Noord-Italië in rap tempo om zich heen grijpt, is geen reden voor het RIVM en Nederlandse gezondheidsdiensten om nieuwe maatregelen te nemen. "We zijn goed voorbereid op een eventuele introductie van het virus in Nederland. Die structuur staat, of het nou in China of in Italië is", zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven.
Wereldwijd zijn vele tienduizenden mensen besmet met het virus. Het overgrote deel van de ziektegevallen doet zich voor in de Chinese provincie Hubei waar de uitbraak begon in de hoofdstad Wuhan. Maar er zijn inmiddels ook besmettingen geconstateerd in bijvoorbeeld Zuid-Korea, Japan, Iran en Europese landen als Frankrijk, Duitsland en Italië.
Recent werd het coronavirus ook in Italië geconstateerd en dan met name in de noordelijke regio's Lombardije en Veneto. Inmiddels zijn vier mensen in het land overleden en het aantal besmettingen stijgt snel.
'GEWOON LEKKER SKIËN'
Noord-Italië is een populaire wintersportbestemming onder Nederlanders. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR kunnen Nederlanders ondanks de uitbraak van het virus "gewoon lekker gaan skiën" in bijvoorbeeld de Dolomieten. De organisatie zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden, samen met lokale autoriteiten. Maar er is vooralsnog niks aan de hand, oordeelt ANVR.
De Nederlandse luchthavens Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport nemen ook geen extra maatregelen. Zij volgen instructies van het RIVM op.
In Nederland zijn tot nu toe geen besmettingen geconstateerd. Het RIVM en het Erasmus MC in Rotterdam kunnen in hun laboratoria vaststellen dat iemand het virus heeft opgelopen. Ze doen dat door monsters te analyseren die met keelwatjes zijn genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.