32 miljoen euro aan schadeclaims NS-transporten WO II toegewezen

Goederenwagons als deze in het Spoorwegmuseum werden door de nazi's gebruikt voor het wegvoeren van onder andere Joden.
Goederenwagons als deze in het Spoorwegmuseum werden door de nazi's gebruikt voor het wegvoeren van onder andere Joden. © RTV Utrecht / Joost Danvers
UTRECHT - De NS heeft van de ruim 6500 aanvragen voor een uitkering in het kader van de Tegemoetkoming Slachtoffers WO II tot nu toe 4000 uitkeringen toegewezen. Aan hen is inmiddels 32 miljoen euro uitgekeerd, meldt het spoorbedrijf.
Op dit moment zijn er 5000 vragen beoordeeld. Van de toegewezen aanvragen zijn er 600 afkomstig van overlevenden van de transporten. De andere uitkeringen (ruim 3200) zijn gedaan aan kinderen van overlevenden, of aan weduwen of weduwnaars (ruim 160).

AFWIJZINGEN

Er zijn ook 700 aanvragen afgewezen. Volgens de Commissie Tegemoetkoming NS komt dat omdat ze niet voldoen aan het uitkeringsreglement. Dat kan bijvoorbeeld door het ontbreken van bewijzen of gegevens.
In opdracht van de Duitse bezetter vervoerde de NS tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Sinti en Roma per trein naar concentratiekampen in het buitenland. Ook waren er transporten naar Amersfoort, Westerbork of Vught, met als eindbestemming concentratie- of vernietigingskampen.
De NS bood in 2005 excuus aan voor de transporten. De regeling geldt tot 5 augustus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.