Advies PO-Raad aan schoolbesturen: controleer water op loodgehalte

© Pixabay
UTRECHT - Scholen doen er goed aan om niet alleen hun gebouw te controleren op loden waterleidingen, maar ook een watermonster te laten analyseren op lood. Dat advies geeft de PO-Raad uit Utrecht. "Er is namelijk een kleine kans dat geen loden leidingen meer in het schoolgebouw aanwezig zijn, maar er toch een te hoge loodconcentratie aanwezig is in het water dat uit de kranen komt", aldus de sectororganisatie van het basisonderwijs.
Sinds 1960 mogen loden leidingen niet meer worden aangelegd, maar in en rond oudere gebouwen zijn ze soms nog aanwezig. De PO-Raad adviseerde scholen daarom eerder al om na te gaan of ze nog loden leidingen in hun gebouw hebben. Het aanvullende advies om ook een watermonster te nemen is "voortschrijdend inzicht", zegt een woordvoerder van de raad. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat een schoolgebouw vrij is van loden leidingen, maar dat een toevoerleiding van lood is.
Te veel lood in drinkwater is schadelijk voor de gezondheid. Het kan vooral de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstel van jonge kinderen negatief beïnvloeden en leiden tot een lagere intelligentie en gedragsveranderingen. Ook zwangere vrouwen krijgen daarom het advies om water met een te hoge dosis lood te mijden.
De gemeente Utrecht kondigde een maand geleden aan op grote schaal scholen en kinderdagverblijven te controleren op de aanwezigheid van loden leidingen. Bij meer dan zestig gebouwen zijn inmiddels ook watermonsters genomen. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er bij tien scholen verhoogde concentraties lood in de watermonsters zijn gevonden.
Op al deze locaties zijn maatregelen genomen. Zo wordt er bijvoorbeeld alleen nog flessenwater gebruikt. Het gaat allemaal om gebouwen die niet eigendom zijn van de gemeente, maar het schoolbestuur. Er wordt bekeken of de leidingen vervangen kunnen worden.

WATERBEDRIJVEN

Daarnaast wil de gemeente met Vitens om tafel om te praten over hoe de stad omgaat met de mogelijke aanwezigheid van loden leidingen. Vitens is in Utrecht verantwoordelijk voor de aanvoerleidingen van water. Alle hoofd- en transportleidingen in de stad zijn volgens het waterbedrijf loodvrij. Bij de overige leidingen kunnen op enkele locaties nog restanten van loden leidingen liggen.
Vitens brengt dit jaar in kaart waar die leidingen nog precies liggen en gaat ze zo snel mogelijk vervangen. Ook de andere drinkwaterbedrijven in Nederland kondigden onlangs aan het complete drinkwaternet te zullen controleren om de laatste loden leidingen te vervangen, meldde de NOS.

TIPS EN ADVIEZEN

Waterbedrijven zoals Vitens zijn niet verantwoordelijk voor de waterleidingen in huizen en gebouwen. Als pandeigenaar moet je zelf controleren of er loden leidingen in je gebouw aanwezig zijn en ben je ook zelf verantwoordelijk voor de vervanging ervan. Als je een huurhuis hebt, dan is het de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar of woningcorporatie.
Meer weten over de risico's van loden waterleidingen? Op de website van de GGD Utrecht lees je er meer over, worden tips gegeven en staat uitgelegd wat je moet doen als je het vermoeden hebt dat je bijvoorbeeld loden leidingen in je huis hebt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.