RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lenteweer nog ver weg: winterse buien en kans op gladheid

UTRECHT - Het wordt kouder en komende nachten kan het glad zijn door hagel en natte sneeuw. "Dit is een winterfenomeen dat we dit seizoen niet veel hebben gezien. Niet dat het op uitgebreide schaal glad wordt, maar extra alertheid kan geen kwaad", aldus Weeronline. In het westen van het land is er vooral op bruggen kans op glijpartijen.

Vanmiddag neemt de buiigheid toe, maar tussendoor schijnt regelmatig de zon. Er is kans op hagel en ook onweer behoort tot de mogelijkheden. De stevige wind neemt af. Vanavond en vannacht is het overwegend bewolkt is er weer kans op hagel, maar ook op (natte) sneeuw. De meeste buien worden in het midden en zuiden van het land verwacht. Met name de Veluwe en de Limburgse heuvels maken kans op een sneeuwlaagje.

GEVOELSTEMPERATUUR
Morgen is het overwegend bewolkt en komt het tot diverse buien die vooral in de ochtend aanhoudend winters zijn met hagel, natte sneeuw en onweer. Het is koud met een gevoelstemperatuur van een paar graden onder nul. In de middag stijgt de temperatuur naar 6 of 7 graden, maar tijdens stevige buien is het soms maar een graad of 2. "Voor eind februari is dit een hele normale temperatuur", stelt Weeronline.

In de avond en nacht naar donderdag is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het komt tot (winterse) buien en het kwik daalt in de kustgebieden naar 1 of 2 graden boven nul. Landinwaarts gaat het een graadje vriezen en is er kans op lokale gladheid door bevriezing.

Donderdag overdag is het bewolkt en vanuit het westen volgt neerslag. Op veel plaatsen valt volgens Weeronline enige tijd "kletsnatte sneeuw", maar vooral in het westen valt ook regen. De temperatuur stijgt naar hooguit 4 graden, maar tijdens intensieve neerslag is het enkele graden kouder en kan het landinwaarts (kortstondig) wit worden. Vooral de Veluwe, de Sallandse heuvelrug en de Limburgse heuvels maken weer kans op een sneeuwlaagje.

KRABBEN?
De nacht van donderdag op vrijdag lijkt het koudst te verlopen. Vrijdagochtend kan het op veel plaatsen nog een graadje vriezen en zullen de autoruiten mogelijk gekrabd moeten worden. "De lagere temperaturen van de komende dagen zijn voor eind februari eigenlijk heel normaal", aldus Weeronline. "Toch is het niet vreemd als je het de komende dagen koud krijgt. Deze winter grosseert in zachte dagen en het is de op één na warmste winter sinds het begin van de metingen. We zijn dus gewend aan zacht weer." Tot nu toe heeft het in De Bilt in de meteorologische winter slechts op 15 dagen gevroren. Normaal telt het hoofdstation 38 dagen met een minimumtemperatuur beneden het vriespunt.

Zaterdag is er kans op regen en ook zware windstoten zijn weer mogelijk. De temperatuur stijgt naar 9 tot 12 graden. Zondag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot krachtig en aan zee hard tot soms stormachtig. De temperatuur is met 8 of 9 graden weer iets lager. Volgende week blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien. De temperatuur stijgt vrijwel elke dag naar 8 of 9 graden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -