'Vluchtende cokedealer reed in op agent bij aanhouding in Overvecht'

UTRECHT - Een Utrechter die in december is aangehouden voor het dealen van drugs zou tijdens zijn vluchtpoging bewust op een agent zijn ingereden. Dat stelde het OM vandaag tijdens een eerste voorbereidende zitting in de Utrechtse rechtbank. De 27-jarige R.A. wordt ervan verdacht samen met anderen twee jaar lang cocaïne te hebben gedeald, onder meer in Utrecht, Maarssen, Vleuten en Breukelen.
Twee medeverdachten van R.A. werden september vorig jaar al aangehouden in deze zaak. Bij de 24-jarige J.B. uit IJsselstein en zijn 25-jarige vriendin A.G. werd 560 gram cocaïne en bijna een kilo hennep en hasj gevonden, met een straatwaarde van tienduizenden euro's. Het OM houdt er rekening mee dat er nog meer verdachten bij de handel betrokken waren.

UNDERCOVER

De politie kwam de verdachten op het spoor toen camera's van Stadstoezicht drugsdeals vastlegden in de Voorstraat en Breedstraat in Utrecht. De politie startte daarop een uitgebreid onderzoek waarbij de verdachten werden geobserveerd en afgeluisterd. Undercover-agenten werden ingezet om drugs van de verdachten te kopen. Volgens klanten kwamen er steeds verschillende mensen de drugs afleveren die zij hadden besteld.
Op 9 december werd R.A. door agenten in een burgerauto klemgereden op de Seinedreef in Overvecht. Hij reed vervolgens achteruit, maar toen hij daarna langs de auto van de agenten wegscheurde, reed hij tegen een van hen aan. Die raakte daardoor gewond aan zijn been, schouder, arm en nek. De verdachte kon even later worden aangehouden in het huis van zijn ouders.

NOODWEER

Volgens zijn advocaat Boumanjal wist de Utrechter niet dat hij door de politie was klemgereden. A. zou op de vlucht zijn geslagen, omdat hij bang was dat hem iets aangedaan zou worden. De agenten waren in burger gekleed en hadden stickers op hun kleren waarop 'politie' was vermeld, maar dat zou de verdachte niet hebben gezien. Op verzoek van de verdediging laat de rechtbank de agenten die A. aanhielden daarom ondervragen bij de rechter-commissaris, om te bepalen of er mogelijk sprake was van noodweer.
Op de laptop van de vrouwelijke verdachte werd volgens het OM de administratie van de dealers bijgehouden. Daaruit zou blijken dat de verdachten volgens rooster werkten en werd ook vermeld hoeveel er per persoon was verkocht. R.A. en de andere twee zouden onderling telefonisch en via whatsapp over de drugshandel hebben gecommuniceerd.
R.A. geeft toe dat hij in drugs heeft gehandeld, maar dat zou een veel kortere periode zijn geweest dan het OM stelt. Volgens de verdediging begon A. pas met dealen toen de andere twee werden aangehouden, maar volgens het OM blijkt uit al het bewijs en de verklaringen van klanten dat hij er al meer dan een jaar bij betrokken was.

VERDACHTE BLIJFT VASTZITTEN

De verdediging vroeg de rechtbank om R.A. in afwachting van de rechtszaak vrij te laten, maar dat verzoek werd afgewezen. Volgens de rechters bestaat het gevaar dat hij ondertussen opnieuw in de fout gaat. Ook zou hij zijn verklaring af kunnen stemmen met zijn twee medeverdachten.
De zaak tegen R.A. wordt op 28 april inhoudelijk behandeld. Het Openbaar Ministerie komt dan met een strafeis. Zijn twee medeverdachten staan op 8 april opnieuw voor de rechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.