RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Advocaten kroongetuige Nabil B. voor hun veiligheid afgeschermd bij rechtszittingen

UTRECHT/VIANEN - De nieuwe advocaten van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. zullen hem anoniem en afgeschermd bijstaan tijdens de zittingen van het liquidatieproces Marengo. Dat hebben de rechters van de rechtbank Amsterdam besloten. Zij behandelen het proces waarin de onlangs gearresteerde Ridouan T. uit Vianen hoofdverdachte is.

De advocaten volgen de zittingen via een videoverbinding. Het is uitzonderlijk dat de advocaten op deze manier hun cliŽnt bijstaan. Eerder stond de rechter al toe dat de advocaten anoniem bleven tijdens de besloten verhoren bij de rechter-commissaris.

De vergaande veiligheidsmaatregelen volgen nadat afgelopen september advocaat Derk Wiersum in Amsterdam op straat werd doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces.

Voor de veiligheid wordt ook B. zelf extra beschermd. Hij zit afgeschermd en op een aparte locatie tijdens de inleidende zittingen van de rechtbank.

MARENGO
Morgen en overmorgen zijn in de Bunker in Amsterdam-Osdorp de eerstvolgende zittingen in het megaproces dat door justitie 'Marengo' is genoemd en wordt de voortgang van het onderzoek besproken. In de zaak staan in totaal 17 verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord. Publiek kan de zitting volgen via een videoverbinding in de rechtbank aan de Parnassusweg.

De verklaringen van kroongetuige Nabil B. vormen een belangrijk onderdeel in dit proces. Lang lukte het justitie niet om leden van de liquidatiebende te vervolgen, maar daar kwam verandering in toen B. zichzelf bij justitie meldde. Hij heeft verklaringen afgelegd over verschillende liquidaties en vertelde daarbij niet alleen over zijn eigen rol, maar ook over opdrachtgevers en andere betrokkenen.

Ridouan T. uit Vianen wordt beschouwd als bendeleider. Hij wist lang uit handen van justitie te blijven, maar kon afgelopen december in Dubai worden aangehouden. Zijn vermeende rechterhand, SaÔd R. uit Utrecht, werd begin deze maand in Colombia in de boeien geslagen.

De zaak tegen T. wordt op 6 maart voor het eerst in een openbare zitting besproken, apart van de rest. Zijn advocaat heeft gezegd dat hij die dag niet van plan is om in de rechtszaal te verschijnen.

VEILIGHEID
De veiligheid van Nabil B. en mensen in zijn omgeving staat al langer onder druk. Kort nadat het OM bekend had gemaakt dat B. zou optreden als kroongetuige in het Marengo-proces, werd zijn broer in Amsterdam geliquideerd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -