RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Draaideurcrimineel pleegt twee gewapende overvallen en straatroof binnen een week

UTRECHT - Een 43-jarige Utrechter is door de rechtbank vandaag schuldig bevonden aan twee gewapende winkelovervallen, straatroof en heling. Maar hij moet nog even op zijn straf wachten, omdat de rechters extra onderzoek willen naar zijn geestesgesteldheid en het gevaar op herhaling.

H.B. is een onverbeterlijke draaideurcrimineel. Hij bracht de afgelopen 15 jaar vooral in de gevangenis door. In 2004, 2008 en 2010 werd hij veroordeeld tot jarenlange celstraffen, iedere keer voor gewelddadige berovingen. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vier-en-en-half jaar cel tegen de veelpleger voor vier misdrijven die hij vorige zomer binnen een week pleegde.

VROUW BEROOFD EN GESLAGEN

Op zondag 18 augustus beroofde de man in Utrecht een vrouw in een stilstaande auto. Hij griste door het openstaande portierraam haar portemonnee en mobiele telefoon van haar schoot. Daarna sloeg hij haar meerdere keren op haar kin, zodat zij niet achter hem aan zou komen.

Kassa open, ik wil geld. Je bent toch verzekerd!"
Overvaller met mes in slijterij

De volgende dag, 19 augustus, beroofde H.B. slijterij Vino aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Hij bedreigde de medewerker met een mes en dwong hem om de lade van de kassa te openen. Hij graaide daar het papiergeld uit en ging ervandoor met 300 euro, een fles drank en twee blikjes bier.

Op 23 augustus beroofde H.B. een vestiging van Wibra aan de Rijnlaan. Hij dwong twee medewerkers met een mes om hem geld te geven. Met de 255 euro die hij buitmaakte, was hij blijkbaar niet tevreden. Terwijl hij hen onder bedwang hield, riep hij: "Stil, stil, ik ga je niets doen als je meewerkt. Waar ligt het geld, er moet meer zijn." Een dag later werd de man opgepakt in het bezit van een gestolen bankpas en kleding.

SCHADEVERGOEDING

De slachtoffers zijn enorm geschrokken en eisen naast terugbetalen van het gestolen geld ook een schadevergoeding van de verdachte: in totaal bijna 9.000 euro. Ook daar neemt de rechtbank pas later een beslissing over. De kans lijkt in elk geval nihil dat de man dit zelf kan ophoesten.

H.B. is voor meerdere stoornissen onder behandeling geweest en slikt medicijnen, maar de rechtbank vindt dat er uitgebreider psychisch onderzoek nodig is om een gepaste straf op te kunnen leggen. Om dat mogelijk te maken wordt het onderzoek heropend. Wanneer de rechtszaak tegen H.B. wordt vervolgd is nog onduidelijk.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -