Slachtoffer tramaanslag mag niet alle beelden zien

© ANP / Politie
UTRECHT/UTRECHT - De rechter heeft uitspraak gedaan in een kort geding dat een slachtoffer had aangespannen tegen de Staat. Het slachtoffer zat op 18 maart vorig jaar in de tram in Utrecht waar Gökmen T. om zich heen begon te schieten. Daarbij zijn vier mensen om het leven gekomen.

POGING TOT MOORD

Slachtoffer Mustafa Ercan wil inzage hebben in alle acht camera's die in de tram hingen tijdens de aanslag. Daarmee wil hij bewijzen dat de tramschutter zijn wapen op hem heeft gericht en twee keer de trekker heeft overgehaald. Het wapen weigerde volgens Ercan, waardoor hij het heeft overleefd.
Met het bewijs wil het slachtoffer dat T. wordt vervolgd voor poging tot moord danwel doodslag op hem als persoon. Nu is deze geformuleerd als bedreiging. Volgens de juridisch adviseur van slachtoffer Ercan heeft hij deze erkenning nodig voor de verwerking van de aanslag. En zou hij zijn vordering op de dader er nader mee kunnen onderbouwen.
De rechtbank schrijft dat de Staat heeft aangeboden om de beelden van de vier camera's in het deel van de tram waar het slachtoffer aanwezig was, alsnog aan hem te tonen. Maar hij wil ook inzage in de beelden vanuit het deel van de tram waar hij niet is geweest. Maar volgens de rechter heeft de man daar in redelijkheid geen belang bij. En daarom wijst de rechter de vordering om alle beelden uit de tram te kunnen zien af.

REACTIE SLACHTOFFER

Juridisch adviseur Karim Aachboun zegt als reactie op de uitspraak "De uitspraak is zeer teleurstellend en onbegrijpelijk voor mijn cliënt Mustafa Ercan die, met risico voor eigen leven, twee neergeschoten Nederlandse meisjes en een 55 jarige Nederlandse man heeft gered. Tijdens het kort geding werd door het Openbaar Ministerie gesteld dat mijn cliënt Mustafa Ercan al alle camerabeelden heeft gezien, maar uit nader onderzoek van het Openbaar Ministerie is gebleken dat er beelden van twee camera's zijn vergeten of achtergehouden. Het Openbaar Ministerie bood hiervoor schriftelijk haar excuses aan de heer Ercan, maar dat is voor Ercan's emotionele verwerking niet voldoende. We zullen ons gaan beraden over de nu ontstane situatie."
Daarmee doet Aachboun over een mogelijk vervolgstap in de vorm van een artikel 12 procedure. Of zij dit nu gaan doen, dat moet nog blijken.

EXCUSES

Mustafa Ercan zou in eerste instantie op drie van de acht camera's in de tram te zien zijn. Later bleek dat Ercan toch nog op een vierde camera te zien was. Het OM heeft daarvoor excuses aangeboden aan Ercan.

RECHTSZAAK

Vandaag is de planning voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Gökmen T. bekendgemaakt. De zaak start Daarin blijkt dat nabestaanden en slachtoffers van de tramaanslag volop de ruimte krijgen om hun verhaal te doen. De rechtbank geeft hen meer dan een dag de tijd om gebruik te maken van hun spreekrecht.
De rechtszaak zal vier dagen duren. Maandag behandelt de rechtbank de feiten en wordt een reconstructie getoond. Dinsdag krijgen slachtoffers de ruimte om te spreken. Op donderdag zal de officier van justitie met de strafeis komen.Vrijdag is ingeruimd voor het pleidooi van de advocaat van T.
T. zal aanwezig zijn bij de zittingsdagen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.