RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Universiteit Utrecht betaalt mee aan 'schone reizen' studenten

UTRECHT - De Universiteit Utrecht (UU) wil dat studenten en medewerkers minder vaak het vliegtuig pakken. Om de trein of bus aantrekkelijker te maken, heeft de universiteit daarom bij wijze van proef 25.000 euro beschikbaar gesteld.

De UU wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Vorig jaar was het vlieggedrag van uitwisselingsstudenten vier procent van de totale CO2-voetafdruk van de universiteit. Veel te veel, concluderen ze nu.

Studenten reizen als ze bijvoorbeeld een trimester of jaar op uitwisseling gaan. De universiteit biedt studenten voor een trein- of busreis 185 euro, precies de prijs van een Interrail-ticket waarmee je vier dagen binnen een maand kan treinreizen binnen Europa.

Voor vaak oudere phd-studenten, postdocs en medewerkers gelden andere regels: wanneer een treinreis duurder uitvalt dan een vliegreis met dezelfde bestemming, betaalt de universiteit het verschil vanuit het treinfonds.

In Nederland zijn er nog geen andere universiteiten die een groene reisbeurs aanbieden, aldus de UU. Als de pilot een succes blijkt, wordt gekeken of het mogelijk is om deze financiŽle compensatie voort te zetten en uit te breiden.

In Zweden wordt een vergelijkbare groene reisbeurs al wel aangeboden door Uppsala University en Lund University.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -