RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van kasteel tot woonzorgcentrum: verbouwing Kasteel Stoutenburg gestart

1/2
STOUTENBURG - De verbouwing van Kasteel Stoutenburg is begonnen. De afgelopen weken startte de sloop en opbouw van het interieur van het kasteel. In het pand moeten uiteindelijk 24 appartementen voor mensen met dementie gerealiseerd worden.

Landgoed Stoutenburg kent een lange geschiedenis, dat begint bij een kasteel dat in 1259 wordt gebouwd. Op 12 juni van dat jaar vestigt Walterus van Amersfoort zich op Stoutenburg. Bisschop Hendrik I verleent stadsrechten aan Amersfoort, op voorwaarde dat de bisschop krijgsknechten in het kasteel mag legeren.

FRANCISCANEN
Door de eeuwen heen is het kasteel meerdere malen met de grond gelijkgemaakt en opnieuw opgebouwd. Het huidige landhuis uit 1888 wordt in 1948 door de religieuze orde van de Minderbroeders Franciscanen gekocht en maakt er dan een klooster van.

Ze verlaten het huis eind 1990, waarna het Franciscaans Milieuproject het kasteel huurt. Dat doen ze tot september 2017. Omdat ze de verdubbelde huur door verhuurder Utrechts Landschap niet meer kunnen opbrengen, vertrekken ze.

"Als de klok luidt en we lopen met de mensen rond het huis, dan schieten echt de tranen in m'n ogen en breekt m'n hart voor het mooie dat we hier achterlaten", zei oprichter van het Franciscaans Milieuproject Guy Dilweg bij vertrek tegen RTV Utrecht.

WONEN
Sinds het vertrek van de Franciscanen is Utrechts Landschap op zoek gegaan naar een nieuwe gebruiker van het pand. Die vond het afgelopen herfst in commercieel wooninitiatief Wonen bij September, die woonhuizen voor mensen met dementie maakt en het kasteel kocht.

Verbouwing Kasteel Stoutenburg gestart


"Hier wordt al eeuwen gewoond en dat blijft zo", aldus woordvoerder van Utrechts Landschap Joost Hogenboom. "Met de keuze voor deze koper blijft het kasteel in zijn oorspronkelijke vorm behouden en dat vindt Utrechts Landschap belangrijk. Het koetshuis met het bezoekerscentrum en het omliggend natuurgebied van Stoutenburg blijft van Utrechts Landschap waar wij dus de zorg voor kunnen blijven dragen."

'RUST EN RUIMTE'
De nieuwe eigenaar is blij met de aankoop. "Het is fantastisch om dit kasteel weer een nieuw leven te kunnen geven", vertelt directeur Michiel van Putten van Wonen bij September. "Deze plek biedt rust en ruimte voor mensen."

Naast de 24 appartementen krijgt het kasteel een grote woonkeuken en een aantal grote woonkamers. Door de grootte van het pand en de hoeveelheid werkzaamheden, zullen ook de nieuwe bewoners niet goedkoop uit zijn. "De appartementen zijn beschikbaar vanaf 2400 euro per maand."

Op 6 maart houdt het wooninitiatief een informatiebijeenkomst in het koetshuis bij Kasteel Stoutenburg. Dan krijgen ge´nteresseerden die er willen wonen of werken meer informatie over de plannen. Eind dit jaar moet het gerenoveerde kasteel opgeleverd worden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -