Laatste bewoners zorginstelling Bloesemhof in Montfoort verhuizen "Triest dat er geen zorg meer is voor dementerende ouderen"

MONTFOORT - De Bloesemhof in Montfoort heeft definitief de deuren gesloten. Vandaag verhuizen de laatste drie bewoners uit het zorgcomplex voor mensen met dementie naar een dependance in Harmelen. Na de Vlinderhof, voor dagbesteding, is dit de tweede instelling die binnen korte tijd uit de kern van het stadje verdwijnt.
"Jammer dat we nu geen intensieve zorg meer hebben voor demente ouderen", zegt CDA-raadslid Marja van Kooten. "Dit is triest. Je wil natuurlijk bij je dierbare in de buurt wonen als die dementeert. Dat is ook beter voor die mensen. Daarom grijpt ons dit zo aan. "

PROTEST

Reden voor de sluiting van De Bloesemhof is dat er geen geld meer is om de zorg voor de acht demente ouderen te realiseren. Daar nemen veel Montfoorters geen genoegen mee. Eind vorig jaar gaan ze massaal de straat op om de sluiting van de zorginstelling tegen te houden. Door de hele gemeente hangen ze spandoeken op en mensen spreken in tijdens de raadsvergadering. "Een gemeenschap die niet meer kan zorgen voor z'n ouderen verliest zijn trots en waardigheid. Laat dat alstublieft niet gebeuren", zegt een van de inwoners in november.
De laatste bewoners van zorginstelling de Bloesemhof verhuizen

NIETS AAN TE DOEN

Het protest is tevergeefs, want het faillisement van De Bloesemhof is niet meer terug te draaien. Volgens toenmalig wethouder Ivo ten Hagen (VVD) is De Bloesemhof een particuliere instelling en daarom kan de gemeente er niets aan doen. "We willen met z'n allen wél zo gauw mogelijk een nieuwe voorziening hebben. En daarom praten we met allerlei partijen."

CRISISTEAM

Dat heeft vooralsnog niets opgeleverd. Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, LokaalMontfoort en SGP zien graag dat er een crisisteam zou wordt geformeerd om de ouderenzorg te coördineren in de gemeente. Maar dat team is er niet. Van Kooten: "Je kunt als gemeente de zorg niet zelf organiseren, maar je kunt wel overleggen en partijen om de tafel krijgen. Dat hadden wij graag gezien. In een snel tempo."
Van Kooten hoopt dan ook dat de nieuwe wethouder (Yolan Koster) snel aan de slag gaat zodat Montfoort straks weer, binnen de eigen stadsmuren, voor haar kwetsbare ouderen kan zorgen. "De leus van dit college is: 'nu aanpakken'. Nou laat ze dan nu ook maar aanpakken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.