RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verdachten liquidatie-onderzoek Marengo blijven vastzitten

UTRECHT/NIEUWEGEIN - De twaalf verdachten die in voorarrest zitten in het grote liquidatie-onderzoek Marengo komen niet vrij. Dat heeft de rechtbank vanmiddag besloten. De advocaten van de meeste verdachten vroegen om schorsing van de voorlopige hechtenis van hun cliŽnten, zodat zij het mogelijk nog jaren durende proces in vrijheid kunnen afwachten. De rechtbank besloot echter dat er te veel ernstige bezwaren zijn.

De tweede dag van de voorbereidende zittingen in het onderzoek rond de liquidaties die in opdracht van Ridouan T. uitgevoerd zouden zijn, verliep opvallend rustiger. Waar gisteren de media massaal aanwezig waren, zaten nu slechts enkele rechtbankverslaggevers in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp. Slechts een verdachte was zelf in de rechtszaal aanwezig.

KROONGETUIGE NOEMT NIEUWE NAMEN
Het meest opvallende betoog kwam vandaag van de anonieme advocaten van de kroongetuige. Nabil B. gaat alsnog namen noemen van twee spotters in de moordzaak Ranko Scekic. Hij weigerde dit steeds om veiligheidsredenen, maar volgens zijn advocaten ziet hij nu in dat het kroongetuigecontract hem hiertoe verplicht. Ook zette de advocaat van een medeverdachte hem onder druk naar aanleiding van zijn weigering.

Het OM en de verdediging hebben de rechtbank gevraagd om een oordeel over de verklaringsplicht die de kroongetuige heeft vanwege zijn overeenkomst. Dat moet duidelijk maken over welke zaken hij mag zwijgen bij de getuigenverhoren over zijn verklaringen. De rechters beslissen daar volgende week over.


De rechtbank beslist ook pas over een week over de manier waarop honderduizenden belastende PGP-berichten beschikbaar worden gesteld aan de advocaten. Die willen dat enorme databestand het liefst zelf thuis kunnen doornemen, maar het OM is bang voor uitlekken van gevoelige informatie.

BLINDEDARM
De 26-jarige Utrechter Zakaria A. kreeg van de rechtbank uitgebreid de gelegenheid om zijn eigen zaak te bepleiten. Hij wordt door het Openbaar Ministerie onder meer verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties. A. zou als spotter de vergismoord op Haki massaalm Changachi en de moord op misdaadblogger Martin Kok hebben voorbereid, evenals de moordpogingen op Khalid H. in Utrecht en die op Khalid B. in Rotterdam.

Zakaria A. beschuldigde het OM op felle toon van leugens. Hij zou slechts tegen betaling telefoons hebben geregeld. 'Ik was absoluut nooit lid van het spottersteam in dit dossier.' Volgens zijn advocaat Ficq speelde A. slechts een bijrol binnen de groep verdachten en had hij niets te maken met de liquidaties. Hij zou alleen in beeld zijn gekomen, omdat hij met andere verdachten bevriend was en kent de kroongetuige niet eens.


Meerdere advocaten denken dat de komende Marengo-zittingen vooral draaien om hoofdverdachte Ridouan T. en dat er voor hun cliŽnten weinig aandacht zal zijn. Advocaat Ficq vreest dat er ook volgend jaar nog geen inhoudelijke behandeling plaatsvindt en dan hangt haar cliŽnt er al die tijd 'als een blindedarm bij.'

RIDOUAN T VOOR DE RECHTER
De rechtszaak over het liquidatie-onderzoek Marengo gaat volgende week verder. Dan staat hoofdverdachte Ridouan T. voor het eerst voor de rechter. Zijn advocaat Inez Weski bracht vorige week naar buiten dat T. zelf wegblijft, omdat hij niet los van de andere verdachten in de rechtbank wil verschijnen. Maar hij kan op het laatste moment toch besluiten te komen.

De zaak is nog lang niet klaar voor inhoudelijke behandeling. De volgende zittingen op 18 en 19 mei zijn opnieuw pro forma. De rechtbank overweegt om eind mei nog een aantal uitloopdagen te plannen.verleden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -