Olifantenverzorgers slapen in verblijf hoogzwangere Indra

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
AMERSFOORT - De dierenverzorgers van Dierenpark Amersfoort hebben hun slaapkamer ingeruild voor een hangmat in het olifantenverblijf. Olifant Indra is hoogzwanger en kan elk moment bevallen. Omdat olifanten voornamelijk 's nachts bevallen, houden de verzorgers nu ook in het donker een oogje in het zeil.
Olifanten hebben een draagtijd van 20 tot 22 maanden. Indra is nu 21 maanden drachtig van haar vijfde kalf. "Het zou gewoon elk moment kunnen gebeuren", vertelt olifantenverzorger Rob Saris.

'STILLE BEVALLER'

Hij is één van de verzorgers die bij de dieren slaapt. Tijdens de nacht zet hij elk halfuur een wekker, om even te kijken of de groep al onrustiger is geworden. "Indra zit met haar slurf al vaak aan haar buik, haar uiers zijn al volgelopen met melk, ze is met haar benen een beetje aan het strekken, dat zijn wel de eerste signalen. Maar het overduidelijke signaal is als de vliezen breken of als je de vochtblaas tevoorschijn ziet komen."
Daarna moet de olifant meestal binnen 24 uur wel bevallen. De verzorgers kunnen bij Indra niet op geluid afgaan, omdat ze een hele stille bevaller is. De andere dieren in de groep merken het ook niet, totdat het kalf vanaf ruim een meter ter aarde stort.
De hoogzwangere Indra kan elk moment bevallen
De hoogzwangere Indra kan elk moment bevallen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

KABAAL

Dan begint een intensieve fase. Het kalf wordt door de matriarch, de oudste in de groep, omhoog geschopt om de bloedsomloop op te wekken en het dier op poten te krijgen. Dat gebeurt met veel kabaal, waarbij de rest van de groep ook veel geluid maakt. "Zo'n bevalling is één van de mooiste dingen die ik in mijn leven heb gezien", vertelt Rob.
Indra is een ervaren moeder. Drie jaar geleden beviel ze van Yunha en eerder beviel ze al van Kyan en Kina. In 2007 ging het mis, toen Indra en haar moeder Khine War War haar pasgeboren kalfje vertrapten.
Geïnteresseerden kunnen zelf ook een kijkje nemen op de webcams van Dierenpark Amersfoort of 'OLIFANTJE' sms'en naar 3669. Dan krijg je direct een berichtje als de babyolifant is geboren. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel dat het leefgebied van Aziatische olifanten in het wild beschermt.
Dierenverzorgers slapen in verblijf olifanten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.