RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jacques en Richard zijn 50+ en nog altijd weg van Lego

1/5
LEERDAM - De vrienden Jacques Hoencamp (52) en Richard van Strien (56) uit Leerdam hebben dezelfde passie: Lego. Samen bezitten ze honderd duizenden legosteentjes waarmee ze, althans met een deel daarvan, ieder jaar weer een nieuwe expositie maken.

Met hun expositie zijn ze maanden bezig. Hun 'vakmanschap' blijft niet onopgemerkt want ieder jaar komen duizenden bezoekers op het gratis lego evenement af. Dit jaar staat er een meters lange tafel, met daarop: een gemeentehuis, een kerk, een kasteel, oldtimers en allerlei andere bouwwerken.

De tekst loopt verder na de foto.

 De bouwwerken van Jacques en Richard De bouwwerken van Jacques en Richard | Foto: RTV Utrecht

ONSTPANNING

Het bouwen en pielen met de legosteentjes is voor Richard de ultieme vorm van ontspanning. "Als je tot rust wil komen en je hoofd even leeg wilt maken? Pak een doosje lego. Top!", vertelt hij. Tot zijn 18e heeft hij fanatiek met lego gebouwd. Na een bouwstop heeft hij zijn jeugdhobby op latere leeftijd weer opgepakt.

"In 2009 zag ik weer een lego-locomotief en ik was verkocht. Toen kocht ik een partijtje legostenen van 77 kilo op, dan heb je alles weer en ga je beginnen en wordt het weer leuk." Richard is zijn lego-collectie blijven uitbreiden en nu staat zijn zolder vol.

ONTWERPEN

De twee mannen werken samen aan grootse bouwwerken. Ze stellen een plan op en gaan dan samen en los van elkaar aan de slag. Jacques heeft vooral aan de kerk gewerkt. Het is een groot grijs bouwwerk met veel details.

Jacques: "Om het glas in lood een beetje te accentueren hebben we gebruik gemaakt van een lichtslangetje. Dan kunnen de bezoekers het goed zien. En de kerk heeft zelfs een orgel met een organist." Die is niet zichtbaar voor iedereen. De plastic muzikant zit opgesloten in de kerktoren.

 Kerk van Lego Kerk van Lego | Foto: RTV Utrecht

LEGO SPEELTUIN

Naast de bouwwerken van de twee seniorbouwers is een groot deel van de ruimte gereserveerd voor de fantasie van kinderen. In een hoek liggen ontelbaar veel legosteentjes, speciaal om mee te spelen.

Richard: "We willen de kinderen heel graag een ochtend of een dag achter die PC of spelcomputer vandaan krijgen. Ze moeten hun eigen creativiteit en fijne motoriek ontwikkelen. Dat kan zo goed met lego!"

Tekst loopt verder na de foto.

 Kinderen gaan los met de legostenen Kinderen gaan los met de legostenen | Foto: RTV Utrecht

Met lede-ogen zien Richard en Jacques aan hoe Lego toch steeds meer inzet op de combinatie van de plastic bouwstenen met een app voor de tablet of telefoon. "Het verhaal dat we hier willen vertellen aan de bezoekers wordt daardoor wel een beetje onderuit geschoffeld. Wij vinden dat echt heel jammer."

 Groot legohuis Groot legohuis | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -