Nog steeds intimidatie bij abortusklinieken, Humanistisch Verbond luidt de noodklok

© Google Maps, bewerkt beeld RTV Utrecht
UTRECHT - Zwangere vrouwen die zich bij een abortuskliniek melden worden nog steeds geïntimideerd door anti-abortusdemonstranten. Dat concludeert het Humanistisch Verbond. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich onlangs uit voor zogenoemde 'bufferzones' om demonstranten op afstand te houden, maar volgens het Humanistisch Verbond is er nog weinig veranderd.
De organisatie sprak met elf van de veertien klinieken over intimidatie van zwangere vrouwen. Het gaat bijvoorbeeld om het Vrelinghuis in Utrecht. Ondanks gesprekken met de gemeente en politie, worden vrouwen er nog steeds lastig gevallen. "In Utrecht is het probleem niet effectief aangepakt", zegt een manager van het Vrelinghuis. Bezoekers worden er nog altijd opgewacht, aangesproken, nageroepen, bestookt met "woorden Gods", ze krijgen folders of plastic embryo's in de handen gedrukt of de toegang tot de kliniek wordt bemoeilijkt.
Het Humanistisch Verbond zegt de noodklok te luiden en vindt dat gemeenten zo snel mogelijk bufferzones moeten instellen en ook handhaven. Op een aantal plekken is al wel een bufferzone ingesteld, maar wordt er volgens het Verbond niet gehandhaafd. "Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar vrouwen moeten veilig en ongestoord de kliniek kunnen bezoeken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.