Wurgende Bunschoter Joeri B. ook na hoger beroep de cel in

© Dumpert
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Joeri B., de 23-jarige Bunschoter die twee jaar geleden op straat in Amersfoort de keel van een agente dichtkneep, is in hoger beroep veroordeeld tot twintig maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Daarmee valt de straf lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), die drie jaar celstraf had geëist.
Volgens het gerechtshof is Joeri B. niet schuldig aan poging tot doodslag, maar wel aan mishandeling van de agent en openlijke geweldpleging. De voorlopige hechtenis is opgeheven. De rechtbank achtte tijdens haar uitspraak in oktober 2018 poging tot doodslag wel bewezen en veroordeelde B. daarom tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Die straf stond toen gelijk aan de eis van het OM.

GEWELDSEXPLOSIE

B. was in de nacht van 9 op 10 maart 2018 samen met zijn verloofde, familie en vrienden aan het stappen in Amersfoort. Na een incident in een café verzoekt de politie de groep het centrum te verlaten. Even later krijgt de politie nog een melding, waaruit zou blijken dat een van hen een ruit vernield zou hebben. Een getuige zou hebben gezien dat de verloofde van B. dat deed.
Agenten spreken de vrouw aan, waarna B. zich ermee bemoeit. Vervolgens zou er "een geweldsexplosie" zijn ontstaan. Een van de agenten verklaarde later: "Het geweld wat toen op mij en mijn collega's werd uitgeoefend ging van 0 tot 100. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat dit beestachtig was en zonder geweten."
De vrouwelijke agente wordt in het tumult op haar hoofd geslagen. Ze raakt buiten bewustzijn en valt op de grond. Als ze weer bijkomt, merkt ze dat ze geen adem meer krijgt. B. houdt haar in een wurggreep. De andere agenten proberen haar te ontzetten en schoppen en slaan B. Pas als ze dreigen met een taser, laat hij los.

DOODSANGSTEN

De vrouw verklaarde later dat ze vreesde voor haar leven. "De doodsangsten beleef ik keer op keer opnieuw in mijn nachtmerries." Ze liep verwondingen aan haar gezicht op en een zware hersenschudding. Ze kan nog altijd niet werken. Ook de andere agenten gaven aan dat zij in hun carrière nog niet eerder met zulk heftig geweld zijn geconfronteerd.
In een aflevering van NieuwLicht van de EO laat de agente weten dat ze nog steeds veel last van de gebeurtenis heeft. Er is PTSS bij haar vastgesteld en kan nog steeds niet buiten aan het werk. "Ik werk momenteel drie keer vier uur administratief, simpelweg omdat ik het werk buiten nu nog niet kan. Dat heeft te maken met de PTSS die bij mij vastgesteld is, maar ook met de fysieke klachten die ik nog steeds ondervind."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.